UPS-ul – dispozitivul care salveaza date si nu numai




In urma cu nu foarte mult timp am avut o discutie cu un amic de-al meu, care se afla in cautarea unui UPS.

Desi cunosc de mult timp termenul de UPS si stiu care este rolul sau, niciodata nu m-am gandit ca ar putea fi util poate fi pentru un home-user. Sincer sa fiu, nici macar la birou nu mi se parea atat de important sa ai asa ceva.

Asta pana intr-o zi cand am auzit urmatoarea poveste:

Firma de IT intr-o cladire de birouri. Departament de dezvoltare de vreo 15 persoane care lucreaza pe proiecte diferite.

Evident, fiecare dintre ei mai mult decat obisnuiti sa foloseasca tastele Ctrl+S la intervale foarte scurte. Nu de alta, dar si daca nu tii la munca ta, tot ai nevoie sa salvezi fisierele pentru a putea testa codul pe care l-ai scris.

Intr-una din zile a aparut o defectiune la sistemul de alimentare electrica al cladirii – da, se pare ca se intampla si pe la ei – si curentul a picat brusc. Evident, au pornit generatoarele, dar ele nu alimenteaza decat luminile de urgenta, lifturile si alte cateva lucruri de baza. Nu tu prize, nu tu ventilatie…

Este de prisos sa spun ca lucrul a fost oprit in secunda respectiva, iar calculatoarele au fost reduse la tacere instant (mai bine foloseau laptop-uri 🙂 ).

Pana de curent n-a durat foarte mult, iar dupa aproximativ 40 de minute toti au putut sa revina la lucru. Si-atunci, intr-un mediu in care fiecare salveaza fisierele la care lucreaza si in care problemele cu alimentarea se rezolva repede, de cei ai nevoie de UPS?

Va spun eu de ce. N-am intrat in detalii cu amicul meu, dar sunt convins ca stiu destul de bine care a fost impactul real. In primul rand, indiferent cat de des salvezi, nu stii niciodata cand esti luat prin surprindere.

Poate aveai un fisier undeva in background pe care nu-l salvasei, pentru ca secventa de cod nu era finalizata. Poate ai petrecut 40 de minute gandind algoritmul ideal si in sfarsit l-ai gasit. Cu 2 secunde inainte sa dai Save, s-a luat curentul.

Asta ca sa nu mai vorbesc de lucruruile care nu tin da utilizator. Daca lucrezi in PHP cu un editor de text, esti in regula. Dar ce te faci cu IDE-urile precum Eclipse. Work bench-ul trebuie recuperat, de multe ori se pierd setari. Deci paguba (ca timp) este mai mare.

Dar daca ai niste servere locale pentru development si nici ele nu erau legate la un UPS? Stiti cat dureaza pentru ca un server sa faca startup complet? Mai ales daca e Windows Server in loc de Linux (nu radeti, unii chiar au nevoie). Dar serviciile care nu sunt puse sa porneasca automat (din varii motive)? Trebuiesc pornite unul cate unul. Inca o prelungire a “pauzei” de lucru.

Nu incerc sa conving pe nimeni ca ar trebui sa exista un UPS in fiecare casa. Foarte multi folosesc laptop-uri in ziua de azi, asa ca au rezolvat problema. Dar sa nu uitam ca nu vorbim doar de calculator.

UPS-ul nu este numai o “baterie” care ne mai tine dispozitivul in stare de functionare timp de 10 minute dupa ce se ia curentul. El este si un buffer intre reteaua de energie electrica si dispozitiv. UPS-urile mai performante au si functie de stabilizare de curent, asa ca daca exista fluctuatii mari in retea protejaza aparatura impotriva defectiunilor grave.

Intorcandu-ne la titlu. UPS-ul care ne salveaza datele si nu numai. Nu numai ca va poate scuti de multa bataie de cap (cum ar fi atunci cand pierdeti un fisier la care lucrati), dar aveti sansa sa mai salvati si din aparatura din casa.

Si ca sa vedeti niste exemple despre cat de util poate fi un UPS APC (de exemplu), va invit sa vizionati cele doua filmulete de prezentare facute de magazinul online azerty.ro pe aceasta tema. Sunt gandite in asa fel incat sa mearga putin dincolo de bariera pragmatismului in a va convinge despre utilitatea unui astfel de dispozitiv.

Despre autor

Imi place sa stiu, asa ca urmaresc tot ce e nou in IT&C. Imi plac lucrurile cu personalitate, prin urmare sunt fan Android si in particular HTC. Imi plac lucruri complicate doar atunci cand devin simple, de accea scriu despre ele.

[fbcomments]

Comentarii

  • adik - Comentariul nr. 1

    10/02/2012 la 11:59

    Sunt foarte necesare UPS-urile. Din pacate nu toate sunt de calitate….. la lucru schimbam cate unu pe luna, cumparam si acumulatori separati…. Am cumparat si produse mai scumpe, care dupa o perioada ajung ori la service ori rebut

  • Mihai - Comentariul nr. 1

    13/12/2011 la 10:48

    La locul de munca actual toata lumea lucreaza pe laptop-uri, dar HDD-urile externe nu erau protejate si au fost situatii cand colegii au pierdut ceva informatii, asa ca am cerut si ni s-a dat cate un UPS cu prize la cateva laptopuri. La locul de munca anterior aveam un mic generator, atat de importanta era continuitatea. Pentru utilizatorul de acasa e bun mai ales in situatia in care UPS-ul se arde si protejeaza calculatorul de desktop (true story). E mai bine sa pierzi un echipament mai ieftin decat tot PC-ul.

    • Teodor Groza - Comentariul nr. 1

      13/12/2011 la 11:36

      Comentariu pertinent ! Daca ar fi sa vorbim de utilitatea UPS-ului o putem extinde si la router, monitor sau TV care e mult mai sensibil la fluctuatiile de tensiune. Asadar, sunt multe motive pentru achizitia unui UPS, iar pentru diverse modele o vizita in magazinul online azerty.ro e oportuna 🙂

Trackback-uri

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Trebuie sa schimbi anvelopele? Achizitioneaza anvelope allseason de pe Velopa.ro

Anvelopele allseason sunt ideale pentru persoanele care isi doresc sa plece la drum fara probleme, indiferent de anotimp. Acestea sunt...

Close