Primul meu calculator. Primul Windows si primele jocuri
Primele tangente cu calculatoarele le-am avut acum 22 de ani (1991), cand eram in clasa a V-a. Eram extrem de fericit pentru ca am intrat in clasa speciala de Fizica-Informatica si intrasem in contact cu familia de calculatoare Z80, un fel de stramos al PC-urilor de azi. Atunci in Romania, pentru publicul larg erau disponibile din familia Z80 calculatoarele HC90, de care am primit si eu cadou in acel am de la parinti. Nu am sa intru prea mult in detalii despre el si despre familia Z80 pentru ca voi vorbi intr-o limba demult apusa, si cu siguranta va voi plictisi, si am sa sar 4 ani. Va zic doar ca procesorul lui avea incredibila frecventa de 4 MHz! 🙂

Acum 18 ani, eram in primul an de liceu si aici am facut cunostinta prima data cu PC-urile din acea vreme. Erau cu mult peste HC90-ul pe care il aveam acasa si pentru ca in continuare eram in clasa speciala de Informatica aveam nevoie sa pot lucra si acasa pe acelasi tip de calculator ca si la liceu. Din nou au intervenit parintii si asa m-am ales cu primul meu PC. Avea un procesor mediu pentru acea vreme, mai exact un 386-SX-25 ce rula la o frecventa naucitoare de 25 MHz. adica de 40 de ori mai lent ca si frecventa decat a procesorului pe care il am acum in smartphone (1.000 MHz). memoria RAM era de 2MB, de 256 de ori mai putin decat a smartphone-ului (512 MB), placa video avea o memorie de doar 256 Kb, hard disk-ul era de 52MB si suplimentar aveam un Floppy Disk de 5,25inch. Am avut noroc totusi de un monitor Daewoo de 14inch color ce suporta rezolutia maxima de 800×600 Nu aveam placa de sunet, nu aveam CD-ROM, nu aveam nici Floppy Disk de 1,44inch (care din pacate inca se mai folosesc si azi), nu aveam wireless, nu aveam internet, etc. O adevarata racheta, ce mai … Acesta a fost primul meu PC din punct de vedere hardware.

Software? MS-DOS 🙂 Pentru multi dintre voi MS-DOS este complet strain, dar acum 16 ani un calculator care sa ruleze Windows 95, abia aparut pe piata era cam rar.

Pe langa MS-DOS mai rulam, dar nu ca sistem de operare de baza si un Windows 3.1, iar impreuna cu MS-DOS ocupau in jur de 35-40 de MB din cei 52 MB cat avea hard disk-ul!

Deci mai aveam loc liber cam 10-15 MB pentru alte aplicatii sau jocuri. O aplicatie “must have” pe MS-DOS era Norton Commander, program ce permitea managementul fisierelor din computer, mai exact copierea, mutarea, vizualizarea lor.

In Windows 3.1 nu aveam mare lucru pentru ca nu aveam de unde sa iau aplicatii sau jocuri. Aveam doar aplicatiile default care veneau instalate pe acea versiune de Windows, adica: Notepad, Wordpad, Solitaire si Minesweeper, si excelentul program de desenare Paintbrush (actualul Paint) ! Windows 3.1 rula in rezolutia 640×480 pixeli (tot mai slaba decat la smartphoneul meu de acum – 800 x 480 ) 🙂

Dupa cateva luni, un an poate, am reusit sa mai capat pentru al meu PC inca 2 MB de RAM si o unitate Floppy de 3,25 inch pe care incapeau cei 1,44MB si cu ajutorul acelor diskete am reusit sa gasesc prin prieteni anumite jocuri si aplicatii. Am gasit o versiune simplificata de Windows 95, numita Windows 95 SE care se instalau in ~45 de MB din cei 52MB ai hardului meu. Evident nu puteam lucra mare lucru pe el pentru ca nu mai aveam loc sa instalez mai nimic. Aveam nevoie pentru scoala de limbajele de programare Pascal si C, si am fost nevoit sa revin la MS-DOS pentru o perioada.

Jocuri pe 386 si MS-DOS? Erau destule. Multe din titlurile de atunci inca mai sunt si acum actualizate si aduc bani buni producatorilor lor. Va dau cateva exemple si apoi cateva imagini din ele: Wolfenstein 3D, Duke Nukem 3D, Super Mario, Aladdin, Doom, si multe altele.

 

Imi aduc aminte si de primele momente petrecute pe internet, dupa ce mi-am cumparat un fax modem.  Plateam destui bani pentru un abonament de 10 ore pe luna de conexiune la internet, si pe langa mai plateam si la Romtelecom cat timp eram conectat pentru ca se inregistra in centrala ca o convorbire telefonica acest timp. Imi aduc amintea de un super browser de internet din avea vreme: Netscape, un stramos al campionului Firefox de azi.

Ca o concluzie, acum 17-18 ani daca aveai calculator sigur aveai nevoie de el. Nu cumpara lumea un calculator de dragul de al cumpara, de dragul de a pune ceva pe birou. Trebuia sa ai multa rabdare si incapatanare ca sa rezolvi multe din problemele zilnice, nu existau instalarile rapide gen “next-next-next-finish”, trebuia sa umbli cu geanta de deskete dupa tine ca sa poti copia ceva, nu exista USB, laptopuri vedeai doar in filme, nu existau carduri SD sau flash disk-uri USB, nu erau camere foto digitale, camere web, yahoo messenger, twitter sau facebook. Nici google nu era atunci. Daca aveai ceva de cautat pe net, aveai un alt motor de cautare: Altavista.

Care a fost primul vostru PC? Ce jocuri ati jucat prima data?

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface PRO 2, Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra.

Comentarii Facebook

comentarii

Comentarii

 • echipamente de protectie - Comentariul nr. 11

  02/04/2013 la 00:41

  Frumoase amintiri. Nu mai tin minte cum se numea primul, insa stiu ca aveam nevoie de un casetofon pentru a incarca programe sau jocuri de pe casetele audio. Daca aveam noroc si nu dadea eroare dupa 30min de piuit, reuseam sa joc o banalitate. A fost frumos!

 • Anka - Comentariul nr. 10

  22/03/2013 la 15:57

  Si eu am avut mici tangente pe vremurile acelea cu MS-Dos, dar asa cum s-a dezvoltat intreaga ramura tehnologica am marea impresie ca nici peste 2-3 ani poate vom vorbi la viitor si de Windows ca o sa apara ceva si mai simplist.

 • Dan M - Comentariul nr. 7

  19/03/2013 la 11:16

  Duke Nukem 3D nu cred ca jucai pe 386 🙂 a aparut in 1996 si pe vremea aceea eu aveam un Intel la 120 Mgz cu 8 Mega de Ram si mergea OK. Stiu ca si Doom 2 mergea greu pe 386, avea un prieten si venea sa se joace la mine 🙂

 • Vali - Comentariul nr. 5

  19/03/2013 la 00:01

  Apai fratilor de ce uitati bruce lee si saboteur ? 2 jocuri tari la acea vreme? si mai ales seria Dizzy…. ce vremuri…

 • Iulian - Comentariul nr. 4

  17/03/2013 la 21:39

  Primul meu calculator este chiar actualul. L-am primit in 2007, iar primele jocuri, au fost Fifa 2007 si Quake 3. Atunci era un calculator mediu spre slab la performanta, dar pe parcurs i-am mai schimbat cateva piese si merg si jocurile din 2013 (nu toate).

 • Bucur - Comentariul nr. 3

  17/03/2013 la 20:16

  e deja prea mult pentru mine anul 1991 la mine a fost in 2003…

 • busila marius - Comentariul nr. 2

  17/03/2013 la 19:03

  ohoho
  ai ceva istoric

 • C. Alexandru Ionut - Comentariul nr. 1

  17/03/2013 la 18:59

  Te invidiez :). Eu mi-am cumparat primul PC in 2004, clasa a 9-a. In clasa a 6-a, am atins prima data o tastatura. Stiu ca si-a adus calculatorul la scoala un profesor. Eram atat de uimiti toti, zici ca vazusem un OZN.

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Unde gasesti promotii la calculatoare in aceasta vara

Unde gasesti promotii la calculatoare in aceasta vara Hera Rovaniemi este compania infiintata in anul 2013 care comercializeaza sisteme IT...

Close