Echipamentele de protecție obligatorii pe șantier
Lucrul pe șantier este unul dintre cele mai solicitante și riscante domenii de activitate din România. O știm instinctiv cu toții, însă ne confirmă oficial și articolul postat de Forbes România. Acesta plasează munca în domeniul construcțiilor pe primul loc, urmată de pompieri, șoferi de tir, militari, alpiniști utilitari și mineri.

Nu e de mirare, prin urmare, că Protecția Muncii are numeroase articole oficiale pe această temă – de la cum trebuie instruiți muncitorii, la cum trebuie gestionate mașinăriile și cum trebuie protejați angajații împotriva accidentelor.

Când vine vorba despre echipamente de protecție, regula este destul de simplă: acestea trebuie adaptate în funcție de riscurile la care se expun muncitorii. Cu siguranță, aria de activitate chimică diferă de cea mecanică sau cea organizatorică.

Din păcate, însă, mulți antreprenori și oameni de afaceri refuză să ia în considerare aceste recomandări, optând pentru o variantă mai ieftină – fie că înseamnă echipament neadecvat, de proastă calitate sau chiar deloc.

Prin urmare, hai să discutăm despre două dintre cele mai importante echipamente de protecție necesare pe orice șantier. Cu ele (cel puțin), riscurile accidentelor scade exponențial.

Așa cum ne confirmă și Protecția Muncii în articolul „Norme Generale de Protecția Muncii”, protecția capului, și în special a ochilor, este o prioritate.

Întocmai, o pereche de ochelari de protecție poate face diferența între o zi productivă la muncă și una memorabilă – în sens negativ. Ochii reprezintă un organ expus, sensibil, al corpului uman, iar în contextul șantierelor este pus adesea în pericol.

Așa cum am menționat și mai sus, este important să alegem perechea de ochelari de protecție adecvată pentru tipul de muncă la care suntem expuși – vaporii chimici se evită cu o pereche diferită față de particulele de rumeguș, spre exemplu.

O altă parte a corpului care este constant în pericol – zona picioarelor. O pereche corectă de bocanci de protecție ne poate feri de cele mai comune accidente asociate muncii pe șantier – călcat strâmb, împiedicat, scăpat ceva pe picioare.

La fel ca și ochelarii, perechile de bocanci de protecție sunt de multe feluri, cu caracteristici variate și în egală măsură avantaje și dezavantaje. Este esențial să cunoaștem mediul în care urmează să profesăm, să ne documentăm și să cumpărăm o pereche de bocanci de protecție care să fie potrivită pentru activitățile pe care urmează sa le întreprindem.

Vom observa în fișierul de la Protecția Muncii că bocancii sau ochelarii nu sunt singurele echipamente necesare. Spre exemplu, la capitolul „Protecția picioarelor”, avem:

– Pantofi, bocanci şi cizme de securitate;

– Încălţăminte uşor de echipat;

– Încălţăminte cu bombeu metalic;

– Încălţăminte, ghetre, jambiere cu construcţie termoizolantă;

– Încălţăminte împotriva temperaturilor ridicate;

– Încălţăminte împotriva temperaturilor scăzute;

– Încălţăminte împotriva vibraţiilor;

– Încălţăminte împotriva încărcării electrostatice;

– Încălţăminte electroizolantă;

– Cizme pentru lucrătorii cu fierăstraie cu lanţ;

– Încălţăminte din lemn (saboţi);

– Încălţăminte cu talpă din lemn;

– Genunchiere;

– Colţare detaşabile;

– Jambiere, ghetre;

– Dubluri de talpă detaşabile pentru încălţăminte (termoizolantă, rezistentă la tăiere sau transpiraţie);

– Crampoane detaşabile pentru protecţia împotriva alunecării (pe gheaţă, zăpadă şi suprafeţe alunecoase).

De aceea, perechile de bocanci de protecție și de ochelari de protecție reprezintă doar bazele pentru echipamente de protecție complete!

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface 2 PRO, Microsoft Surface 4 PRO sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+.

Comentarii Facebook

comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Lampile de lucru cu LED: personalizeaza spatiul de acasa

Ai nevoie de personalizarea spațiului de la interior și ai rămas fără idei? Nu-ți face griji, pentru că soluțiile cele...

Close