Cum stii daca memoria RAM a calculatorului trebuie schimbata
Înainte de a explica semnele ce ar indica faptul că memoria RAM a calculatorului tău nu mai face față și ar trebui schimbată, este important să știi ce este aceasta, cum funcționează și cum influențează performanțele aparatului.

Așadar, înainte de a fugi imediat către un magazin specializat, ce oferă componente pc second hand, citește cu atenție tot ce trebuie să știi despre memoria RAM.

Ce este memoria RAM

Memoria RAM (Random Access Memory) este una dintre principalele componente ale unui calculator (sau laptop), ce procesează toate datele și activitățile desfășurate pe device, atâta timp cât acesta este pornit.

În momentul în care calculatorul/laptopul se oprește, toate aceste date sunt șterse automat din memorie. Altfel spus, tot ce se întâmplă pe aparat, toate activitățile pe care le desfășori (asculți muzică, rulezi un program, urmărești un videoclip etc.) sunt suportate de memoria RAM.

Există o legătură puternică între aceasta și procesor. Practic, ambele lucrează împreună pentru a rula un program, viteza de rulare fiind rezultatul capacității memoriei RAM și a performanței procesorului.

Caracteristicile memoriei RAM

Specialiștii în componente pentru calculatoare susțin, pe bună dreptate, că nu doar capacitatea de stocare contează la memoria RAM, ci și frecvența și timpul de răspuns la comenzi.

  • capacitatea memoriei – indică volumul de stocare a datelor (măsurat în GB). Cu cât valoarea acesteia este mai mare, cu atât mai multe date vor putea fi procesate;
  • frecvența – reprezintă volumul de date ce poate fi transferat între RAM și procesor și viteza de transfer (se măsoară în MHz). La fel ca în cazul capacității, cu cât numărul de MHz este mai mare, cu atât calculatorul va funcționa mai rapid;
  • timpul de răspuns la comenzi (latența CAS) – reprezintă viteza cu care memoria RAM trimite datele pe care le deține, procesorului. De data aceasta, cu cât timpul de răspuns este mai mic, cu atât laptopul va funcționa mai rapid.

Simptomele unei memorii RAM defecte

Pe lângă viteza redusă cu care laptopul funcționează, există câteva semnale care indică faptul că memoria RAM nu mai face față:

  • laptopul/calculatorul își dă uneori restart în timpul funcționării;
  • apare «înghețarea» imaginii pe ecran, în timp ce dispozitivul rulează un program sau în timp ce utilizatorul navighează pe internet;
  • deși laptopul a pornit, pe ecranul acestuia nu se afișează nici o imagine, iar uneori se pot auzi semnale sonore sub forma unor bip-uri constante;
  • în timp ce utilizatorul încearcă să instaleze sistemul de operare, pe ecranul calculatorului rămâne blocată imaginea unei ferestre din consola de instalare;
  • ecranul se face albastru și prezintă multe șiruri scrise cu alb.

Cum aflăm ce memoria RAM are calculatorul

Dacă ai întâmpinat cel puțin una sau două dintre problemele de mai sus în cazul calculatorului tău, este clar că trebuie să apelezi la un magazin specializat de componente PC.

Cu toate că specialiștii sunt în măsură să te ajute cu schimbarea memoriei RAM, este bine să îți faci temele înainte și să te informezi cu privire la tipul memoriei pe care o folosește calculatorul sau laptopul tău. Cel mai simplu mod în care poți face asta este să cauți pe site-ul producătorului laptopului tău specificațiile modelului pe care îl deții.

Un alt mod prin care mai poți afla tipul memoriei RAM este prin scoaterea acesteia din calculator. Pe suprafața memoriei sunt scrise frecvența și capacitatea, iar undeva în centrul acesteia se află inscripționat și voltajul la care aceasta funcționează.

În funcție de voltaj, memoriile RAM sunt clasificate astfel: 3,3V – memorie SDRAM, 2,5-2,6V – memorie DDR, 1,8V– memorie DDR2, 1,35-1,5V – memorie DDR3 și 1,2V – memorie DDR4. Atenție! Nu pe toate memoriile RAM este trecut voltajul, unele având o inscripție specifică – PC3L, unde L este Low voltage 1.35V.

ABD Computer – componente PC ieftine și de calitate

Dacă laptopul tău are nevoie de o nouă memorie RAM pentru a funcționa la parametrii optimi, este foarte important ca aceasta să fie perfect compatibilă cu dispozitivul tău. Aici, un rol însemnat îl are documentarea pe care trebuie să o faci tu, înainte de apela la specialiști (să identifici tipul memoriei).

În final, poți alege piese second hand ieftine de la ABD Computer, firmă specializată de peste 22 de ani în industria IT refurbished. Calitatea produselor și profesionalismul sunt atuurile ce îi determină pe clienți să revină de fiecare dată pe site-ul firmei.

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface PRO 2, Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra.

Comentarii Facebook

comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Shopping la alt nivel, cu tehnici IA, pe marketplace-ul home & deco www.biano.ro

Potrivit previziunilor internaționale, până în 2023, majoritatea platformelor de e-commerce care folosesc tehnici de inteligență artificială (IA) pentru a înlesni...

Close