Componentele cărora li se acordă cea mai puțină importanță atunci când vine vorba de asamblat și configurat sisteme desktop PC sunt sursele și carcasele PC. Vom vorbi în acest articol de cele din urmă. Așadar, despre carcase PC.
E un lucru știut că în ziua de astăzi avem aproape o infinitate de opțiuni atunci când vine vorba de ales carcase PC pentru sisteme desktop, dar uneori îți dai seama prea târziu că, furat de design-ul unei carcase PC anume, nu ai ținut cont de compatibilitatea acesteia cu restul componentelor tale și mai ales cu placa de bază. De aceea, trebuie să ținem cont de aceste lucruri în primul rând, chiar înainte de a ne lăsa cuceriți de aspect.
Când vine vorba de carcase PC, practic avem trei mari categorii: ATX, ITX și HTPC. Cam de la acest punct trebuie să plecăm în căutarea unei carcase PC potrivite pentru proiectul nostru.
Făcând o împărțeală a categoriilor de carcase PC și mai exacte, putem vorbi de HTPC, ITX, mATX și Full Tower. Ultimele trei se referă la tipul de placă de bază cu care sunt compatibile, în timp ce primul este un format care poate utiliza toate cele trei tipuri de plăci de bază, dar cu un design caracteristic. Fiecare dintre aceste caracase PC are publicul său, deși în ultima vreme cele mai la modă formate sunt ITX și Full Tower.
Carcasele HTPC sunt mai degrabă destinate calculatoarelor de birou și multimedia, deși există și variante cu pretenții mai ambițioase. În mod normal au dimensiuni mai reduse, cam ca o videoconsolă. Acestea sunt carcase PC orizontale în general. Sunt gândite pentru a ocupa locul vetustelor videouri VHS, de aici și aspectul lor. În prezent, acest tip de carcase PC a pierdut din fanii pe care îi avea, în favoarea formatelor ITX.
Carcasele ITX sunt modele cu o gamă mai amplă de mărimi. Pot fi foarte mici (mini PC), astfel încât încap în ele doar o placă de bază și un hard disk, chiar și sursa rămânând pe dinafară.
Cel mai des acest tip de carcase PC sunt folosite pentru sistemele desktop pentru gaming, fiind ușoare și mai simplu de transportat. Au o varietate de design-uri, putând găsi carcase ITX realizate din materiale de la plastic la aluminiu, precum și carcase PC ITX cu posibilitatea de a include în ele sisteme de răcire cu lichid de mare performanță.
Carcasele Micro ATX sunt în general cele pe care le găsim în birouri, având componente mai ieftine și mai ușor de găsit. Așadar, și carcasele PC sunt destul de ieftine și de banale.
Carcasele Full Tower oferă, în general, o răcire mai bună. Acest tip de carcase PC au incluse ventilatoare integrate, de serie, ceea ce te ajută să nu mai cheltuiești bani pe un sistem suplimentar de răcire. La această categorie găsim cea mai mare varietate de carcase PC, de la cele mai ieftine, până la modele exclusive și scumpe.
În general, însă, putem spune că formatul ATX este cea mai bună opțiune, grație capacității sale de răcire și având cel mai bun raport calitate/preț. În plus, dacă vrem să folosim mai mult de o placă video, nici nu prea avem alte opțiuni.