Cabluri de transfer LAPP pentru monitorizarea vulcanilor
Prin intermediul unei retele de cabluri de la Lapp oamenii de știință încearcă să folosească seismometre pentru a evalua micro mișcările din interiorul muntelui și să avertizeze asupra unei erupții iminente.

Hekla este unul dintre cele mai activi și periculoși vulcanii din Islanda. Erupe aproximativ la fiecare zece ani, ultimele erupții fiind în 1970, 1980, 1991 și 2000, aruncând jeturi de cenușă de până la 30 de kilometri în cer.

Conectarea acestei rețele necesită un cablu deosebit de performant, deoarece mediul în munții din Islanda este extrem de dur.

Cabluri de transfer LAPP, cea mai bună opțiune

Geofizicianul Martin Möllhoff conduce divizia tehnică care utilizează seismometre pentru a monitoriza nenumărați vulcani din întreaga lume, inclusiv Hekla. Echipa lui Möllhoff este în curs de instalare a șase seismometre deasupra vulcanului Hekla. Fiecare dintre acești cilindrii metalici conține o masă inertă realizată dintr-un aliaj metalic stabil termic.

Deoarece Hekla oferă un timp mic de avertizare, valorile măsurătorilor în seismometru trebuie transmise în timp real, neputând fi descarcate la intervale mari de timp. Acest lucru se întamplă de obicei prin intermediul modemurilor mobile 3G, dar nu este posibil aici pentru toate cele șase seismometre, deoarece modemul necesita până la cinci wați de energie electrică. De aceea, echipa lui Möllhoff a decis sa utilizeze un cablu din portofoliul LAPP pentru a transfera datele. Acest cablu transferă date și de asemenea, energia necesară pentru funcționarea seismometrelor, care este generată de trei turbine eoliene mici independente.

Cablul a fost furnizat de Johan Rönning, liderul pieței pentru echipamente electrice din Islanda. Johan Rönning importă și vinde produse LAPP în Islanda și furnizează componente electrice la cele mai multe instalații geofizice. “Suntem foarte multumiți de cooperare”, spune Óskar Gústavsson, manager economic la Johan Rönning. Gústavsson laudă sprijinul excelent din partea experților experimentați ai LAPP: “Sunt, de asemenea, foarte prompți la livrare”.

Configuratorul de produse LAPP, apreciat de experți

Oamenii de știință au folosit trei kilometri de cablu LAPP, robustețea produsului fiind un argument esențial într-un mediu în care roca vulcanică ascuțită este predominantă. Un alt factor important este căldura, geofizicienii măsurând temperaturi de 50 grade Celsius la o adâncime de doar jumătate de metru în craterul vulcanului.

Bergur Bergsson, inginerul de la biroul meteorologic al Islandei, a căutat un cablu Ethernet plin cu gel petrolier, cu patru perechi torsadate, ecranare și o manta exterioară robustă. Decizia de a alege LAPP a fost, în primul rând, datorită site-ului bun al companiei și a funcției de căutare / configuratorului de cabluri LAPP. “Am reușit să găsim exact ceea ce căutam. LAPP este, de asemenea, o marcă de încredere in sectorul cablurilor”, spune Bergsson.

Cablul LAPP folosit în supravegherea vulcanului Hekla are următoarele caracteristici:

  • patru perechi torsadate, înconjurat de o bandă de plastic acoperită cu aluminiu, care acționează ca ecranare;
  • mantaua exterioară din PE rezistă la lumina UV și este transversal rezistentă la apă;
  • umplut cu gel de petrol.

Sistemul de masurare pentru primul seismometru instalat funcționează perfect, colectând 1,5 gigaocteți de date pe lună transmise în direct la Reykjavík și Dublin.

Despre LAPP România

LAPP România activează pe piața din Romania din 2012, oferind o gama diversificată de produse: cabluri de forță și comandă ÖLFLEX, cabluri de fibră optică HITRONIC, cabluri industriale Ethernet ETHERLINE, cabluri coaxiale și cabluri telefonice UNITRONIC, sisteme de transmitere date, conectori industriali EPIC, presetupe SKINTOP, sisteme de tuburi de protecție și sisteme lanț portcablu, sisteme de marcare și etichetare FLEXIMARK, unelte și accesorii pentru cabluri, alături de produsele nou-lansate, menționate anterior.
De asemenea, LAPP România vă propune servicii la cele mai înalte standarde: asistență tehnică în scopul alegerii soluției optime pentru maximizarea performanțelor tehnice și minimizarea costurilor; livrare oriunde în lume și livrare rapidă în țară, indiferent de cât de complexe sau speciale ar putea fi cerințele; flexibilitate, pentru a satisface cele mai diverse nevoi.

Date de contact:
Lapp Romania
SRL
A1 Business Park, Aleea Camilla 11, Unitatea G2, Dragomiresti-Deal, Ilfov
www.lappkabel.ro
Persoana de contact:
Victoria Ghigeanu
Tel: 021.310.09.61
Mobil: 0746176765
E-mail: victoria.ghigeanu@lappkabel.ro

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe , Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Dell Latitude 7420 sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S22 Ultra.

[fbcomments]

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Trebuie sa schimbi anvelopele? Achizitioneaza anvelope allseason de pe Velopa.ro

Anvelopele allseason sunt ideale pentru persoanele care isi doresc sa plece la drum fara probleme, indiferent de anotimp. Acestea sunt...

Close