Analiză GLAMI.ro: Investiția în AI poate dubla rata de conversie a magazinelor online
În 2020 s-a înregistrat o mare tendință de democratizare și răspândire a AI în e-commerce. În timp ce în trecut doar giganții de comerț electronic foloseau algoritmi de învățare automată (ML) pentru a afla tendințele vânzărilor, acum chiar și micii comercianți sunt dispuși să folosească AI și ML pentru a înțelege piața dinamică a modei, ceea ce le poate oferi șanse mai mari de a avea mai mult succes.

Încă de la izbucnirea pandemiei Covid-19, 47% dintre operatorii online și-au menținut investițiile în instrumente de inteligență artificială, iar 30% dintre comercianți sunt de fapt dispuși să crească aceste investiții, asta pentru că prin AI se obțin creșteri în rata de satisfacție a clienților (+25%), pierderi mai mici și reduceri semnificative ale costurilor.Într-un raport cuprinzător privind tendințele comerțului electronic, cu date de pe parcursul anului 2020, www.glami.ro, primul motor de căutare de modă online din România, a identificat AI (inteligența artificială) drept unul dintre principalii factori declanșatori pentru inovația în domeniul fashion e-commerce în 2021. Mai mult ca niciodată, magazinele online sunt dispuse să investească în învățarea automată și în instrumentele AI menite să reducă pierderile și să sporească fidelizarea și satisfacția clienților.

Cum folosesc retailerii AI pe platformele lor online

Potrivit informațiilor www.glami.ro, retailerii de modă online văd un potențial în folosirea AI mai ales pentru:

– Scăderea retururilor
Măsura greșită și croiala nepotrivită sunt încă printre principalele motive pentru returnarea produselor comandate online. AI poate ajuta, începând de la alegerea măsurii potrivite, pe baza achizițiilor anterioare și a produselor returnate. Mulți e-tailers iau în considerare, de asemenea, implementarea de dressing-uri virtuale, realitate virtuală cu posibilitatea ca un client să probeze produsele înainte de a le comanda, cu ajutorul camerei frontale a telefonului său.

– Personalizare și căutare inteligentă
Comerțul online de modă se dezvoltă constant și din ce în ce mai des clienții se confruntă cu o paralizie a alegerii, din cauza numărului mare de produse disponibile online ori incapacității de a găsi ceea ce își doresc. Când acest proces devine prea stresant, clienții părăsesc procesul de cumpărături. Cheia pentru a rezolva acest lucru este personalizarea – un client trebuie să vadă produsul care i-ar putea plăcea și să găsească foarte rapid ceea ce caută.


Una dintre modalitățile de a face acest lucru este căutarea prin imagini, un instrument deja activ pe toate platformele GLAMI. Utilizatorul poate face o fotografie și apoi poate găsi aceeași ținută sau o ținută similară pe care o poate achiziționa. Acest lucru este benefic nu numai pentru clienți – căutarea prin imagini pe GLAMI a dublat rata de conversie pentru produsele căutate, un atu semnificativ pentru magazinele online partenere.

– Asistență clienți
Chatbots și asistenții vocali sunt din ce în ce mai căutați de comercianții români în online, mai ales că se estimează că asistenții virtuali AI ar putea reduce costurile de customer support cu 30%.

– Evaluări ale inventarului și ale cererii de produse
AI va fi utilizat în continuare pentru a prezice vânzările, tendințele și modificările în cererea de produse, prin monitorizarea rețelelor sociale și a altor surse de date.

Inteligența artificială asigură o mai mare eficiență și mai multe câștiguri

GLAMI, fiind primul motor de căutare de modă online din România, unește sute de magazine într-un singur loc. Mii de produse sunt adăugate în catalog în fiecare zi, așadar AI a devenit parte din procesele zilnice ale jucătorului e-commerce.

Mai mult, echipa dedicată de dezvoltatori AI GLAMI a aflat că prin introducerea automatizării pentru a clasifica produsele, pe baza imaginii și descrierilor, precum și pentru a personaliza experiența clientului online, prin afișarea produselor relevante, pe baza istoricului și comportamentului de navigare, munca a peste 100 de persoane – salariați full-time este economisită, AI ducând și la creșterea conversiilor și sesiunilor, reducând în același timp bounce rate-ul.

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe , Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Dell Latitude 7420 sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S22 Ultra.

[fbcomments]

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Trebuie sa schimbi anvelopele? Achizitioneaza anvelope allseason de pe Velopa.ro

Anvelopele allseason sunt ideale pentru persoanele care isi doresc sa plece la drum fara probleme, indiferent de anotimp. Acestea sunt...

Close