Alecsandra Dragoi a castigat titlul “Youth Photographer of the Year” in cadrul Sony World Photography Awards 2013
Fotograful norvegian cu vârsta 32 de ani Andrea Gjestvang a devenit “Fotograful anului” în cadrul competiţiei L’Iris d’Or/Sony World Photography Awards. Concurând cu peste 122,000 înscrişi din 170 de ţări, realizatorul fotografiilor câştigătoare a fost premiat în cadrul ceremoniei din Londra cu echipamente digitale de fotografie Sony şi cu un premiu monetar în valoare de 25.000 de dolari.  România se află în premieră pe lista câștigătorilor Sony World Photography Awards, Alecsandra Drăgoi fiind desemnată „Youth Photographer of the Year”, după ce a câștigat anterior secțiunea “Cultură” din cadrul categoriei “Youth”.

SWPA 2013 Alecsandra Dragoi

Juriul a votat în unanimitate seria de portrete realizate de Gjestvang despre copii şi tinerii care au supravieţuit masacrului de pe insula Utoeya, din apropierea oraşului Oslo, în 2011. Denumită “O zi din istorie”, seria de portrete imortalizează trăsăturile supravieţuitorilor cu o onestatitate şi sensibilitate ieşite din comun, fiind o mărturie despre determinarea tinerilor în faţa unei tragedii inimaginabile.

Catherine Chermayeff, Directorul proiectelor speciale din cadrul Magnum Photos şi preşedintele de onoare a juriului a declarat: “În calitate de preşedinte al juriului sunt încântat de faptul că premiul L'Iris d'Or a fost câştigat de Andrea Gjestvang. Decizia juriului a fost unanimă după vizionarea fotografiilor. “O zi din istorie” este o mărturie despre puterea supravieţuitorilor din Norvegia, care te pune pe gânduri. Am fost mişcaţi cu toţii de demnitatea şi frumuseţea acestor imagini.”

În doar câţiva ani, Andrea Gjestvang s-a impus ca unul dintre cei mai respectaţi fototgrafi tineri pe plan internaţional. Fotografiile ei au fost publicate în Newsweek, M Le Monde, Stern and D Republica,  şi au participat la mai multe expoziţii în toată lumea. În 2010 a participat la Joop Swart Masterclass, iar în 2012 a apărut şi pe lista celor mai talentaţi 30 de fotografi tineri întocmită de PDN.  De curând portretul despre Ylva Helen Schwenke, supravieţuitor al tragediei Utøya, a câştigat premiul “Fotografia anului” în cadrul competiţiei Norwegian Picture of the Year.  Seria “O zi din istorie” a apărut şi sub formă de carte în Norvegia, în 2012. Andrea Gjestvang este reprezentată de Moment Agency.

Fotografiile câştigătoare ale premiului L’Iris d’Or, alături de lucrăriile celorlalţi câştigători, vor fi expuse ca parte a expoziţiei 2013 Sony World Photography Awards Exhibition în Somerset House de pe 26 aprilie până pe 12 mai. De asemenea, imaginile vor fi publicate şi în ediţia de 2013 al albumului Sony World Photography Awards, ce poate fi achiziţionat de pre adresa worldphoto.org/2013book.

Fotograful amator al anului  – Hoang Hiep Nguyen, Vietnam

În cadrul ceremoniei a fost premiat şi un fotograf amator de 21 de ani din Hanoi, Vietnam, care în mod uimitor şi-a cumpărat prima camera digitală în urmă cu doar un an.

Hoang Hiep Nguyen care a fost fotograful amator al anului a fost premiat cu o cameră Sony α77 şi 5.000 de dolari premiu în bani. Fotografia despre fata din mijlocul furtunii a câştigat competiţia în cadarul căreia se căuta cea mai bună fotografie realizată de un amator.

Preşedintele juriului din cadrul competiţiei pentru amatori, Damien Demolder, redactor al revistei britanice Amateur Photographer a declarat: “Fotografia lui Nguyen s-a diferenţiat faţă de celelalte lucrări înscrise în competiţia amatorilor prin atmosfera romantică şi fantezia mistică. Este o imagine încântătoare care înglobează uimitorul nivel de creativism şi de pricepere ale fotografilor amatori din prezent, meritând pe deplin premiul.”

Finaliştii şi câştigătorii din categoria profesioniştilor

În cadrul ceremoniei de premiere au fost aleşi câştigătorul, respectiv locurile doi şi trei ale competiţiei destinate fotografilor profesionişti. Toţi cei 15 câştigători – din țări ca Australia sau Peru – au participat la festivitate, fiind premiaţi cu câte o cemară Sony α99.

Cateva fotografii castigatoare de anul acesta:

Manny-Fajutag,-Philippines,-Winner,-Travel,-2013-Sony-World-Photography-Awards  nguyen-hoang-hiep  petar-sabol

Galeria cu imaginile înscrise şi cu cele câştigătoare pot fi văzute la adresa: www.worldphoto.org

zp8497586rq

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface 2 PRO, Microsoft Surface 4 PRO sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+.

Comentarii Facebook

comentarii

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Lampile de lucru cu LED: personalizeaza spatiul de acasa

Ai nevoie de personalizarea spațiului de la interior și ai rămas fără idei? Nu-ți face griji, pentru că soluțiile cele...

Close