5 tehnologii care reinventeaza laptop-urile in 2012
Din ce în ce mai mult suntem înconjurați de dispozitive mobile care ne îndepărtează măcar parțial de calculatoare, și aici mă refer la timpul petrecut cu jocurile gen Angry Birds pe smartphone sau navigatul pe internet de pe tabletă. Să aibă oare dreptate cei care spun că deja am intrat în era „Post PC”? Eu cred cu tărie că nu, nici măcar nu suntem aproape.

Pentru că în ultima perioadă s-a înclinat balanța achizițiilor de noi PC-uri în favoarea laptopurilor iar desktop-urile pierd se pare teren în continuare, vă voi prezenta 5 dintre cele mai importante tehnologii care vor reînvia laptopurile în acest an.

5. WiDi – Wireless Display
Tehnologia WiDi dezvoltată de către Intel oferă utilizatorului posibilitatea să ruleze conținutul multimedia de pe laptop direct pe un TV compatibil fără să mai fie nevoie de cabluri. Pur si simplu poți tine laptopul lângă tine, poți porni un episod din serialul preferat și apoi să-ți îndrepți privirea către televizor. Singura limitare ar fi cea de distanță, dar va spun sigur că în limita a 10 metri conținutul multimedia care necesită o lățime de bandă consistentă, va rula cursiv și fără probleme.

4. Intel Smart Connect
Tehnologia Smart Connect dezvoltată de Intel oferă posibilitatea unui utilizator să aibă datele actualizate tot timpul, chiar și când laptopul este în modul Sleep. Deci veți avea tot timpul email-urile, mesajele de pe Twitter sau de pe Facebook în calculator și nu veți mai pierde timp cu sincronizarea lor când veți redeschide laptop-ul. Cum este posibil? Smart Connect va porni automat din modul Sleep si va verifica dacă aveți de exemplu emailuri noi și le va aduce în calculator, după care va reintra singur in modul Sleep. Și va face acest lucru periodic până când reveniți la laptop și-l porniți.

3. SSD – Solid State Drive
Majoritatea dintre voi știu ce sunt SSD-urile. Nu este o noutate că acestea oferă PC-urilor posibilitatea de a funcționa mai rapid datorită vitezelor de transfer de până la 8 sau chiar 10 ori mai mari decât a HDD-urilor din laptop-uri. Noutatea apare atunci când SSD-urile permit apariția unor tehnologii suplimentare, tehnologii care se bazează în proporție covârșitoare pe performanța oferită de un SSD. Și vă dau un singur exemplu, pe care doar tehnologia SSD a facut-o posibilă: Rapid Start dezvoltată tot de Intel, ce oferă posibilitatea pornirii Windows-ului din hibernare a unui laptop în doar câteva secunde. Cei de la Asus au optimizat atât de bine această tehnologie încât un ultrabook Asus Zenbook repornește din hibernare în doar 2 secunde. Aveti aici o comparatie intre SSD si HDD.

2. Touchscreen
Touchscreen pe laptop? Da. Împreună cu ce vă voi prezenta la punctul 1. mai jos și cu imaginația producători de laptop-uri, touchscreen-ul va reinventa laptopul pe care îl știm cu toții acum pentru că va completa funcțiile acestuia și vom ajunge să vedem laptopul ca pe un dispozitiv mult mai complex. Vă dau un exemplu: Lenovo IdeaPad Yoga, este un ultrabook cu display de tip touchscreen, dar al cărui ecran se rabatează la 360 de grade, spatele ecranului ajungând să se lipeasca de spatele laptop-ului, transformându-se într-o tabletă foarte performantă. Deci laptop-urile vor începe să câștige înapoi o parte din cei care folosesc acum tabletele datorită ecranului touchscreen.

1. Windows 8 cu Metro UI
Windows 8 nu este doar o tehnologie. Windows 8 este un complex de tehnologii, un complex ce împrospătează tot ceea ce știm acum despre sistemele de operare produse de Microsoft și despre cum vom folosi laptop-urile în viitorul apropiat.

Interfata Metro cu care Windows 8 vine la pachet aduce o serie de modificari în modul de lucru cu un laptop, mai ales dacă laptop-ul are și un ecran touchscreen. Vom începe să plimbăm degetele pe ecranul laptopului la fel cum o facem acum pe smartphone-uri sau pe tablete. Vom putea chiar înlocui modul de autentificare pe care îl folosim acum, de la parolele traditionale la “picture passwords” (o mișcare pe care trebuie să o facem cu degetul peste o imagine).

Vom avea un nou magazin de aplicații, ce va fi similar cu Apple App Store sau Google Play, de unde vom putea instala tot ceea ce vom avea nevoie: aplicații generale sau de tip Office, jocuri, rețele sociale etc. Nu vom mai fi nevoiți să întrăm pe site-ul fiecărui dezvoltator ca să căutăm aplicațiile, ci le vom avea pe toate la un loc așa cum le avem pe smartphone-uri sau tablete. Interesant este faptul ca setările fiecarei aplicații vor putea fi salvate în cei 25 de GB din contul SkyDrive oferit de Microsoft iar când vom fi nevoiți să reinstalăm o aplicație, aceasta iși poate lua din SkyDrive salvările și nu vom mai fi nevoiți să mai refacem setările necesare.

Suntem familiarizați cu reinstalarea Windows-ului atunci când nu ne mai mulțumește viteza cu care acesta rulează. Pierdem ore și ore pentru a repune la punct totul. Munca asta de sisif se oprește la sistemul de operare Windows 7 pentru că în Windows 8 avem doua funcții foarte ajutatoare pe care le vom aprecia foarte mult: Windows 8 Refresh și Windows 8 Reset. Windows 8 Refresh este funcția ce va permite utilizatorului să restaureze sistemul de operare la parametri inițiali, păstrând setările și datele utilizatorului precum și aplicațiile Metro instalate, dar reinstalează totodata sistemul de operare. Aplicațiile ce nu se găsesc în Windows Store vor trebui totuși reinstalate. Windows 8 Reset este funcția ce oferă reinstalarea sistemului de operare stergând toate datele personale, aplicațiile și setările sistemului de operare. Această funcție este similară cu cea intalnită la smartphone-uri, numită “Hard Reset” sau “Fatory Reset”.

Windows 8 și interfața Metro vor aduce un suflu nou laptopurilor, o gura de aer pe care producătorii o așteaptă cu mare interes și pe care o vor promova intens pe finalul acestui an.

Era “Post PC”? Încă suntem dependenți prea mult de PC-uri, fie ele laptop-uri sau desktop-uri, iar Intel și Microsoft nu-și permit să intrăm prea curând în era următoare, acolo unde momentan alții fac jocurile. Suntem încă departe de era “Post PC”.

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface 2 PRO, Microsoft Surface 4 PRO sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+.

Comentarii Facebook

comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Lampile de lucru cu LED: personalizeaza spatiul de acasa

Ai nevoie de personalizarea spațiului de la interior și ai rămas fără idei? Nu-ți face griji, pentru că soluțiile cele...

Close