Solutii de acces permanent la propriile documente
Din ce în ce mai multe persoane care muncesc la birou au nevoie de documentele la care lucrează și în afara biroului, atunci când pleacă cu laptopul sau cu tableta. Ce variante au aceștia pentru a-și accesa documentele în timpul deplasarilor?

Ei bine, variantele sunt multe și destul de variate ca paletă de facilități oferite de acestea. Este important de știut de la bun început cum doriți să vă accesați documentele, de unde doriți să le accesați, și dacă sunteți dispus ca documentele dumneavoastră sa fie stocate undeva în cloud.

În acest moment, discuția se împarte in două: sincronizarea directă a fișierelor între două calculatoare/laptop-uri  și sincronizarea prin intermediul serviiciilor de stocare online.

Sincronizarea directă a fișierelor între două calculatoare/laptop-uri

Dacă pentru tine este importantă securitatea documentelor, cea mai bună variantă de a sincroniza documentele între calculatorul de la birou și laptop este sincronizarea directa dintre cele două, fară stocarea documentelor undeva în cloud. Indiferent dacă folosiți Windows sau MacOS puteți face sincronizarea prin intermediul unor aplicații atât gratuite, dar și a unora destul de costisitoare care promit un nivel ridicat de securitate în timpul transferului de fișiere.

Eu astăzi vă voi prezenta aplicația construită de Microsoft, Windows Live Mesh pentru că este gratuită și este foarte ușor de utilizat datorită interfeței cu care sunt obsnuiți toți utilizatorii de sisteme de operare Windows. Tot ce vă trebuie este un cont Live ID pe care banuiesc că-l aveți majoritatea dintre voi. Dacă totuși nu-l aveți se poate crea extrem de usor de aici. Apoi trebuie să faceți download la pachetul Windows Live Essentials despre care puteți afla mai multe din pagina oficială: http://explore.live.com/windows-live-essentials-other-programs?T1=t1

După ce ați făcut download, porniți instalarea pachetului și alegeți dacă doriți să instalați tot conținutul pachetului Windows Live Essentials sau doar Windows Live Mesh:

După instalare porniți Windows Live Mesh și completați datele de login la contul dumneavoastră Live ID:

Singurul lucru ce vă mai ramâne de făcut apoi este să selectați ce foldere doriți să sincronizați cu celelalte calculatoare sau laptopuri pe care aveți instalat Windows Live Mesh și pe care folosiți același cont Live ID. În afara folderelor și a documentelor, Windows Live Mesh vă mai permite sincronizarea preferințelor din browserul Internet Explorer și a preferințelor din pachetul Microsoft Office, mai exact a stilurilor, a șabloanelor, a dicționarului personaliat și a semnaturilor de poștă electronică:

Ce avantaje si ce dezavantaje au aplicațiile ce se bazeaza pe sincronizarea directă a fișierelor dintre calculatoarele între care se face sincronizarea?

Avantaje:

– Fișierele nu sunt stocate în cloud

Dezavantaje:
– Sincronizarea se produce doar când ambele calculatoare sunt pornite si conectate la internet

Sincronizarea prin intermediul serviciilor de stocare online

Dacă dorești să ai acces la documentele tale de oriunde și de pe (aproape) orice dispozitiv mobil, atunci trebuie să apelezi la o soluție de sincronizare ce presupune stocarea fișierelor în cloud. Iar aici avem destul de multe servicii disponibile, foarte diverse în ceea ce privește facilitățile și spațiul de stocare oferit. Principalul avantaj al acestor servicii este că documentele îți sunt sincronizate tot timpul în cloud și oricând ai nevoie de ele le poți accesa (fără a mai ține calculatorul de la birou pornit).

Primul serviciu pe care vi-l voi menționa și la care puteti apela fără mare bataie de cap este SkyDrive. Am început cu acesta pentru că este serviciul oferit de către Microsoft și se integreaza foarte bine în aplicația Windows Live Mesh pe care v-am prezentat-o mai sus. Atunci când selectați în Live Mesh un folder pentru sincronizare aveți posibilitatea să selectați dacă doriți să faceți sincronizarea directă cu alte calculatoare din listă sau doriți să sincronizați (și) cu SkyDrive:

Microsoft oferă în acest moment gratuit 25GB spațiu pentru stocare, în care aveți loc de suficiente documente, fotografii sau alte fișiere pe care doriți să le sincronizați sau poate doar să le depozitați.

SkyDrive este disponibil în acest moment pentru platformele Microsoft Windows, MacOS, Windows Phone și iOS pentru care există aplicații dedicate, iar pentru restul platformelor mobile este creată o pagina web dedicată pentru dispozitivele mobile.

Al doilea serviciu pe care vi-l prezint este SugarSync. Poate nu este atat de popular printre utilizatorii de dispozitive mobile precum Dropbox, dar avantajele acestuia sunt cel puțin interesante.

Cel mai important după părerea mea este că poți sincroniza orice fișier sau folder pentru sincronizare, pe când Dropbox sincronizeaza doar fișierele și subfolderele din folderul principal Dropbox, nimic altceva. Al doilea cel mai important aspect când vine vorba de comparații cu alte servicii similare este acela că SugarSync are aplicații dedicate tuturor platformelor mobile importante in acest moment: iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, Symbian, Kindle Fire. Dacă totuși ești utilizator de altă platformă pentru care nu exista in acest moment aplicatie dedicată, gen Bada sau MeeGo, SugarSync iți pune la dispoziție o pagină web de acces de pe mobil.

Cum sincronizați documentele cu SugarSync? E simplu. Trebuie să aveți aplicația pentru calculator instalată și din interfața ei să apăsați pe butonul “Add Sync Folders”.

După ce ați selectat folderul pe care doriți să-l sincronizați, acestuia i se va crea un back-up în cloud, pe serverele SugarSync, după care dacă este nevoie să plecați de la birou puteți liniștit să inchideți calculatorul fără să vă mai faceți probleme legate de modul de acces la acele documente. Cum accesați acum fiăierele? La fel de simplu: pe laptop sau pe orice dispozitiv mobil pe care aveti instalată aplicația SugarSync trebuie să aveți introdus același cont și parolă ca pe calculatorul de la birou. Mai departe SugarSync face totul. Va sincroniza folderele și fișierele pe care le aveți în cloud cu laptopul sau cu dispozitivul mobil pe care îl utilizați, după care aveți acces la ele. Dacă veți face modificări la aceste fisiere, SugarSync va salva modificările iar când vă intoarceți la birou și veți porni calculatorul, acesta va primi ultima versiune a fișierelor, permițându-vă să lucrați fără să vă mai intrebați în orice moment dacă lucrați pe ultima varianta a documentelor sau pe una veche.

Ce avantaje și ce dezavantaje au aplicațiile ce se bazează pe cloud?

Avantaje:
– Oricând și de oriunde ai internet poți accesa documentele de pe un calculator sau de pe un dispozitiv mobil (telefon/tabletă)

Dezavantaje:
– Confidențialitatea documentelor poate fi totusi pusă sub semnul întrebarii

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface 2 PRO, Microsoft Surface 4 PRO sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+.

Comentarii Facebook

comentarii

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Esti pasionat de tehnologie? De ce gadget-uri ai nevoie acasa?

Care sunt cele mai populare gadget-uri de care ai nevoie acasă? Află în acest articol câteva dintre gadget-urile foarte apreciate...

Close