Breeze Mobile vă prezintă un nou InfoGrafic care schematizează de această dată situația actuală și din viitorul aproapiat a pieței de mobile: 2013 – Anul în care numărul utilizatorilor de telefonie mobilă depășește populația globului.
Așa cum spune și titlul, credem că cel mai important aspect îl reprezintă cifra utilizatorilor de telefonie mobilă de la nivel global, de peste 7,1 miliarde până la sfârșitul lui 2013!
Iată și câteva extrase din InfoGraficul Breeze Mobile:
La nivel global:
- 2,2 miliarde accesează internetul de pe mobil vs. 1.6 miliarde de pe un PC
- SMS-ul este cea mai folosită tehnologie mobilă, sunt 5,8 miliarde utilizatori pe glob
- 1,3 miliarde utilizatori de rețele sociale de pe mobil
- în 2013 se vor descărca mai multe aplicații (80 miliarde) decât s-au descărcat cumulat în toți anii de la inaugurarea magazinelor de aplicații
- publicitatea pe mobil în 2012 a înregistrat venituri de 20 miliarde $ (42% fiind campanii de mesaje pe telefonul mobil) și s-au afișat peste 350 miliarde de reclame către 4 miliarde de persoane.
În România:
- în 2013 numărul utilizatorilor care accesează internetul de pe mobil îl va depăși pe cel al utilizatorilor care îl accesează de pe un PC (numărul conexiunilor active la internet mobil a crescut cu 60% în ultimele 12 luni)
- penetrarea smartphone a ajuns la 25%, încă departe de media vest-europeană, dar în linie cu media globală
- numărul românilor care accesează Facebook de pe telefonul mobil a crescut cu 39% în ultimele 6 luni, mai repede decât creșterea numărului utilizatorilor de Facebook în același interval – peste 2,5 milioane utilizatori activi de Facebook pe mobil.
Din punctul meu de vedere cred ca este putin fortata presupunerea ca toti utilizatorii de smartphone din acest infografic se conecteaza de exemplu la retelele de socializare exclusiv prin operatorul de telefonie mobila. Eu cred ca foarte multi (majoritatea chiar) o fac de cele mai multe ori printr-o retea WiFi la care sunt conectati cu smartphone-ul. Asta cel putin in Romania si in multe alte tari mai sarace ai caror utilizatori de internet mobil este limitat la 100-200 de MB trafic pe luna.
Ca volum de date conexiunile mobile nu au cum sa depaseasca retelele clasice pe fir, cel putin pentru inca 5 ani. Lejer 5 ani. Cum ar fi sa inregistrezi un clip video FullHD 1080p cu smartphone-ul, si sa-l urci de exemplu in Dropbox ca sa-l poti partaja cu prietenii apropiati, sau chiar sa-l pui pe Youtube sau Facebook? Daca ai avea trafic de date limitat pe smartphone cu siguranta nu ai face asta pentru ca e posibil sa nu apuci sa incarci nici macar un astfel de clip si ai face trafic suplimentar care la randul lui va genera costuri utilizatorului.
Imi aduc aminte de limitarile pe care le aveau conexiunile de internet de acum poate mai bine de 10 ani, cand foloseam conexiunile Dial-Up. Plateam un abonament lunar si primeam un numar fix de ore pe care le puteam petrece online. Adica 10 ore de navigare pe internet pe luna. 😀 Apoi au aparut retelele de cartier si initial au fost limitari legate la traficul de date pe care il faceai. Am prins si limitari la 5 GB, 10GB etc. Trebuia sa-ti gestionezi foarte bine consumul de date pe care il faceai ca sa nu ramai fara net pana la finalul lunii. 😀 Apoi de cand au aparut conexiunile la internet fara nicio limitare, pur si simplu internetul a fost altfel!
In aceasi ordine de idei, astept inca momentul in care operatorii (cei doi mari) de telefonie sa ofere trafic de date mare daca nu nelimitat. Exista un operator care ofera conexiune 3G cu trafic la viteza maxima pana la un trafic de 5GB, dupa care viteza conexiunii scade foarte mult. Dar conexiunea ramane activa si poti sa primesti sa zicem emailuri ca sa-ti faci treaba in caz de nevoie fara sa ai cost suplimentar pe urmatoarea factura. Cand oare vom vedea asa ceva si la cei doi operatori mari?
Sa fie oare VoIP-ul marea temere a operatorilor de telefonie mobila? 😀
Iata infograficul: