Epson aniverseaza 20 de ani de la introducerea tehnologiei Micro Piezo
Epson aniversează 20 de ani de al lansareatehnologiei Micro Piezo, care se regăsește în toate imprimantele produse de brand, de la cele foto compacte până la imprimantele industriale. Experiența acumulată de-a lungul anilor a permis companiei Epson să dezvolte o  tehnologie extrem de precisă, care asigură același nivel înalt de calitate la fiecare printare.

Epson_logo

Principiul de funcționare a tehnologiei Micro Piezzo

Epson a dezvoltat tehnologia de printare Micro Piezo ca alternativă la tehnologia tradițională Bubble Jet pentru listarea cu cerneală. Diferențele rezidă în metoda de imprimare a cernelurilor pe suprafața de printare. În cazul tehnologiei Bubble Jet, fiecare duză a capului de printare are un element de încălzire. Sub influența unui impuls electric, acesta se încălzește și provoacă un fenomen de “fierbere” a cernelii din canal. Ca urmare a acestui fenomen se formează o bulă de aer, care se extinde și provoacă eliminarea unei picături de cerneală. Când elementul de încălzire se răcește din nou, bula de aer se resoarbe, existând posibilitatea ca cerneala în excess să se usuce pe capul de printare.

Bazat pe fenomenul de piezoelectricitate, tehnologia Micro Piezo folosește duze de cerneală confecționate din ceramică. Sub influența unui impuls electric, elementul ceramic piezo se deformează, creând astfel presiunea necesară propulsării unei picături de cerneală prin duza capului de printare. În funcție de voltajul impulsului electric, picăturile de cerneală au mărimi diferite, putând ajunge până la 1,5 picolitri. În același timp – la revenirea în forma inițială, componenta de ceramică piezo creează o presiune absorbantă care atrage în interiorul duzei eventualele resturi de cerneală. Astfel se obține un control precis al picăturilor de cerneală, o viteză de printare crescută și o fiabilitate sporită (neexistând cerneală în exces care să se usuce pe capul de printare).

tfp_head

Scurt istoric:

Anii ‘80 au făcut necesară schimbarea direcției de dezvoltare tehnologică, întrucât imprimantele SIDM (Serial Impact Spot Matrix) nu mai puteau concura cu performanțele imprimantelor laser sau cu jet de cerneală.

Spre sfârșitul aniilor ’80 cei mai buni ingineri de la Epson, conduși de actualul președinte al companei, Minoru Usui, dezvoltă un cap de printare care depășește ca performanță nu doar tehnologia inkjet existentă pe piață, dar și tehnologia de imprimare laser.

În 1993 este lansată prima imprimantă cu jet de cerneală echipată cu capul de printare Micro Piezo: Epson Stylus-800 (MJ-500).

În 2007 a urmat o nouă etapă în evoluția tehnologiei Micro Piezo: dezvoltarea capului de printare TFP (Thin Film Piezo), folosind o tehnologie de producție bazată pe semiconductori. Rezultatul a fost accelerarea procesului de printare și reducerea dimensiunilor capului de printare.

Avantajele cheie ale capului de printare Micro Piezo

1. Varietatea cernelii

Datorită principiului de funcționare care nu necesită încălzirea cernelii, capetele de printare Micro Piezo  pot fi folosite în combinație cu mai multe tipuri de cerneală. Două exemple sunt cernelurile Epson pe bază de pigment,  ideale pentru utilizatorii care doresc printuri rapide, clare și care să dureze, și cernelurile pe bază de solvent, potrivite pentru afișe expuse în aer liber.

2. Durabilitate sporită

Capetele de printare Micro Piezo sunt deosebit de rezistente datorită principiului de funcționare care nu implică generarea de căldură. Fiind deosebit de fiabilă, tehnologia poate fi folosită nu doar în segmentul consumer, ci și în domeniul industrial.

3. Calitate sporită a imaginii

Tehnologia Multi Size Dot Technology (MSDT) propietară Epson asigură un control exact al picăturii de cerneală propulsate de capul de printare. Picăturile de doar 1.5 picolitri (0.000000000001 litri) fac posibilă tipărirea unor imagini vii, cu nuanțe perfecte,  lipsite de granulație. Capul de printare construit din ceramică piezoelectrică previne deformarea picăturilor de cerneală, garantând că fiecare picătură va fi perfect rotundă și va fi amplasată pe hârtie cu precizie maximă.

4. Viteză sporită

Datorită tehnologiei MSDT, imprimantele Epson pot printa deosebit de repede, menținând un control extrem de precis: până la 40.000 de picături de cerneală pe secundă.

Pentru mai multe informații despre tehnologia Micro Piezzo vă recomandăm să vizitați pagina http://global.epson.com/innovation/printing_technology/micro_piezo_technology/.

zp8497586rq

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface 2 PRO, Microsoft Surface 4 PRO sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+.

Comentarii Facebook

comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Esti pasionat de tehnologie? De ce gadget-uri ai nevoie acasa?

Care sunt cele mai populare gadget-uri de care ai nevoie acasă? Află în acest articol câteva dintre gadget-urile foarte apreciate...

Close