Scurta istorie a telefoanelor mobile, de la caramizi la smartphone-uri ultra-subtiri
Astăzi toată lumea vorbește de aplicații, de viteze de transfer, de diverse soluții de conectivitate între smartphone-uri și mașini sau locuințe, însă puțină lume cunoaște, de fapt, istoria telefoanelor mobile. De aceea, v-am pregătit un scurt rezumat al istoriei telefoanelor mobile, care include câteva date interesante și detalii care în mod sigur vă vor amuza.

Primul telefon „mobil” din istorie

Primul telefon mobil din istorie a fost un prototip marca Motorola dezvoltat de către John Francis Mitchell și Martin Cooper în 1973. Am pus ghilimelele pentru că acel telefon cântărea nu mai puțin de 2 kilograme.

Totuși, primul telefon mobil de serie comercializat a fost Motorola DynaTAC 8000x, lansat în 1983, cu prețul de listă de 3.995 de dolari, adică undeva în jur de 10.000 de dolari în banii de astăzi. Nu vă gândiți că prețul acela uriaș venea la pachet cu facilități comparabile cu cele de astăzi. Primul model de DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) nu se bucura de o autonomie deloc grozavă, era nevoie să fie încărcat timp de nu mai puțin de 10 ore pentru ca apoi să se poată vorbi timp de 30 de minute.

Ulterior, în 1983, David D. Meilahn, președinte al unei cunoscute companii de asigurări din America, a fost prima persoană care și-a dotat mașina cu un telefon mobil, respectiv un Mercedes 380SL. Meilahn a fost și primul client din istoria telefoanelor mobile. Merită precizat faptul că pentru a putea folosi un telefon mobil în acea perioadă era nevoie să-ți dotezi automobilul cu echipamente care cântăreau peste 13 kg și să-ți instalezi o antenă specială.

Etapa intermediară a telefoanelor mobile

Răspândirea la scară globală a telefoanelor mobile s-a realizat la sfârșitul mileniului trecut, atunci când Nokia devenise lider de piață. Chiar dacă în România, începuturile telefoniei au fost mai mult legate de celebrele „cărămide” Bosch, la nivel mondial, Nokia reprezenta vârful de lance al industriei. Compania finlandeză a lansat primul său model, Nokia 1011, în 1992. Telefonul cântărea 475 de grame și era primul care folosea tehnologia GSM. Prețul său era ceva mai accesibil decât primele telefoane lansate în urmă cu aproape un deceniu: 1.650 de dolari.

Marele hit al finlandezilor a fost însă celebrul 3310, telefonul lansat în anul 2000, care cântărea numai 133 de grame și avea un preț mult mai mic decât predecesorii săi: 250 de dolari costa telefonul care asigura aproximativ 4 ore de convorbire. Cele peste 130 de milioane de exemplare ale Nokia 3310 includeau calculator, cronometru, alerte și 4 jocuri, printre care se regăsește și ultra-celebrul „Snake”.

Nouă era a smartphone-urilor

Trecerea de la simple telefoane mobile la telefoane inteligente sau smartphone-uri s-a făcut gradual. Ne amintim celebrele Nokia Communicator lansate la sfârșitul secolului trecut, telefoane care aveau tastatură și mai apoi chiar și internet. În 2001 a fost lansat celebrul BlackBerry, care permitea și transmiterea de e-mailuri de pe telefon.

Anul 2006 a fost unul important, întrucât atunci a fost dezvoltată tehnologia 3G, care permitea transfer de date de 3.6 Mbit/s, care a fost apoi extinsă la 14, respectiv 42 Mbit/s. Un an mai târziu a fost lansat primul iPhone, despre care putem spune că este primul smartphone care aduce cu ceea ce cunoaștem în zilele noastre. Apoi, în 2008, s-a lansat și HTC Dream, primul telefon care folosea sistemul de operare Android. Astăzi, la mai bine de un deceniu distanță, numărul utilizatorilor de smartphone-uri și tablete ce rulează Android a trecut de 500.000.

În prezent, telefoanele sunt extrem de performante, iar popularitatea sporită a acestora a contribuit decisiv în ceea ce privește răspândirea internetului. Astăzi, oamenii pot face tot felul de lucruri pe telefon, de la revendicarea de free spins la casino online și până la schimbarea temperaturii sistemului de climatizare al locuinței. În 2013 a fost lansată tehnologia 4G, care permite viteze de transfer de până la 200 Mbit/s, în timp ce 4G+ atinge chiar și 500 Mbit/s. Cel mai ușor smartphone fabricat până în acest moment este Apple iPhone SE, care cântărește numai 113 grame și este dotat cu un procesor Dual Core: Apple A9.

De aici încolo, posibilitățile par a fi infinite. Actualmente, există telefoane care se încarcă wireless, telefoane care se îndoaie, telefoane cu funcții de recunoaștere a amprentelor, a ochilor și a altor date biometrice și așa mai departe. Se vorbește despre dezvoltarea hologramelor, precum și a multor altor soluții care au potențialul de a schimba pentru totdeauna lumea.

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface PRO 2, Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra.

Comentarii Facebook

comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Shopping la alt nivel, cu tehnici IA, pe marketplace-ul home & deco www.biano.ro

Potrivit previziunilor internaționale, până în 2023, majoritatea platformelor de e-commerce care folosesc tehnici de inteligență artificială (IA) pentru a înlesni...

Close