Reclame periculoase pe Android! Atentie la antivirusii falsi!
Bitdefender Logo

Specialistii Bitdefender au identificat un banner de reclama, inclus in diverse aplicatii legitime de Android, ce lanseaza atacuri menite sa convinga utilizatorii sa cumpere un produs fals de securitate.

Reclamele, livrate prin platforma InMobi, afiseaza o alarma de tip pop-up pe ecranul smartphone-ului, care avertizeaza utilizatorii ca dispozitivul lor este virusat si le ofera o asa-zisa solutie antivirus platita.

Un click pe link-ul sugerat directioneaza utilizatorii catre o pagina care le confirma ca dispozitivul lor mobil este infectat cu virusi.

Pentru a-si curata telefonul, utilizatorilor le este recomandata o solutie de dezinfectie, iar pentru a obtine respectivul instrument trebuie sa-si introduca numarul de telefon intr-un formular. In realitate utilizatorii sunt pacaliti astfel sa-si faca un abonament de 3 sau 4 euro pe saptamana, prin care pot avea acces la tonuri de apel premium si wallpaper-e. Abonamentul poate fi intrerupt doar manual.

Escrocheria se poate raspandi global, intrucat redirectionarea pe pagina periculoasa se realizeaza prin localizare geografica, iar serviciul premium este ales dintre cele disponibile in zona in care se afla utilizatorul.

’’Cel mai probabil administratorii platformei de livrare de reclame nu sunt constienti ca servicul lor este folosit intr-un atac, iar banner-ul periculos a fost trecut cu vederea in procesul de validare. Atacul poate fi lansat din orice aplicatie legitima care foloseste modulul de reclama InMobi,  printre care o versiune mai veche a aplicatiei legitime gratuite Brightest Flashlight Free, disponibile in Google Play’’, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Escrocheriile de tip scareware, care sperie utilizatorii spunandu-le ca terminalele lor sunt infectate cu software periculos, sunt foarte des intalnite pe Windows si Mac OX. Mesajele incearca sa convinga oamenii sa cumpere solutii antivirus false, iar acestia vor plati pentru instrumente de dezinfectie complet inutile.

Daca nu aveti nicio solutie de securitate instalata pe smartphone sau tableta, n-ar trebui sa vi se afiseze niciun mesaj de tip pop-up care sa va informeze cu privire la diverse infectii, iar daca folositi o solutie antivirus dedicata, trebuie sa stiti ca nicio aplicatie legitima nu va va cere bani in plus pentru a curata sistemul de virusi.

Daca ati intalnit un astfel de comportament:

  • Dezabonati-va imediat trimitand un SMS la numarul mentionat in sectiunea Termeni si Conditii de pe site-ul unde v-ati abonat initial.
  • Dezinstalati aplicatiile pe care le-ati descarcat recent.
  • Folositi a solutie de securitate performanta dedicata terminalelor cu Android care blocheaza paginile periculoase – http://www.bitdefender.ro/solutions/mobile-security-android.html
  • Folositi un software care va informeaza la ce tip de informatii au acces aplicatiile pe care le instalati si care sunt riscurile pe care vi le asumati instalandu-le – http://www.bitdefender.ro/solutions/clueful-android.html

virus pe android

zp8497586rq

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface PRO 2, Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra.

Comentarii Facebook

comentarii

Comentarii

  • Stefan - Comentariul nr. 1

    26/10/2013 la 22:29

    Mi se pare ciudat ca se vorbeste de antivirusi si android in aceasi propozitie, din cate am auzit eu android e un derivat din Linux, iar linux e cel mai bun impotriva virusurilor, sau din cauza ca e un fel de subsistem android este asa de slab?

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Shopping la alt nivel, cu tehnici IA, pe marketplace-ul home & deco www.biano.ro

Potrivit previziunilor internaționale, până în 2023, majoritatea platformelor de e-commerce care folosesc tehnici de inteligență artificială (IA) pentru a înlesni...

Close