iPhone X, pro si contra!

2
2

Au trecut șapte luni de când iPhone X s-a lansat pe piață. Ce recorduri a bătut? A reușit să impresioneze utilizatorii ca precedentele modele create de Apple? Sau a dezamăgit prin Face Recognition, opțiunea nouă prin care se diferențiază de celelalte modele?

Fără buton de “home”, recunoaștere facială, design curbat, ecran mai larg, cameră îmbunătățită, cea mai bună versiune de iPhone – așa anunța pe 3 noiembrie Tim Cook, CEO-ul gigantului Apple. Așa să fi fost oare?

De la lansare, cererea de iPhone X a fost într-adevăr mult mai mare decât iPhone 8 și iPhone 8 Plus, lansate pe 22 septembrie 2018. Ba mai mult, în februarie, Tim Cook era foarte fericit să anunțe că vânzările telefonului iPhone X au depășit cu mult așteptările companiei și este cel mai cerut smartphone. Totuși, investitorii au sesizat o scădere de la an la an a vânzărilor telefoanelor Apple și mulți se arată îngrijorați să mai investească în Apple.

Din punct de vedere al designul-ului, device-ul iese într-adevăr din tipare. Forma ușor curbată și colțurile rotunjite te fac să recunoști că telefonul este realizat într-o manieră estetică impecabilă. Ecranul este OLED multi-touch, are 5,8 inchi, rezoluție de 2436×1125 pixeli la 458 ppi, capacitatea poate fi fie de 64GB, fie 256 GB. Este rezistent la stropire, apă și praf, poate înregistra video 4K și are opțiunea de recunoaștere facială prin intermediul camerei TrueDepth. Nu mai există butonul de “home” ca la celelalte iPhone-uri. Se laudă cu o autonomie mai mare a bateriei cu până la două ore decât iPhone 7. Până aici, pare că am descris telefonul aproape perfect. Totuși, dacă intri pe forumurile de domeniu, vei vedea că este departe de a fi telefonul pe care și l-ar dori toată lumea. Să începem mai întâi cu prețul. Varianta de 64 de GB costă nu mai mult, nici mai puțin de 1.000 de euro, iar cea de 256 de GB aproximativ 1.200 de euro. Se merită? Doar utilizatorii pot răspunde la această întrebare. Cele mai multe comentarii negative le-a primit funcția de Face Recognition, care nu ar funcționa la standardele companiei, s-ar bloca și ar merge foarte greu. Apple știe de această problemă și ar avea intenția de a readuce înapoi în fabrică modelele cu probleme. De asemenea, și telefonului i-ar fi greu să ruleze prea multe aplicații deodată. Iar la prețul pe care trebuie să îl plătești pe el, nu îți pică prea bine să ai probleme la câteva luni după ce l-ai achiziționat. Pe de altă parte, utilizatorii laudă camera foto, despre care spun că ar face minuni și că e ca și cum ai avea un mic “studio foto” în buzunarul tău.

Suntem cu toții de acord că telefonul a ajuns deja un lucru indispensabil în viețile noastre. Poate înlocui un laptop, un computer, o cameră foto, un ipod etc. Poți stoca pe el absolut orice dorești, așa că e vital să vă alegeți un model în care aveți încredere că nu vă va lăsa în momentele cele mai critice. Bateria este la fel de importantă ca și conținutul lui. Este poarta voastră către lumea virtuală, așa că dacă iPhone X corespunde nevoilor tale sau jobului pe care îl prestezi și ai și bugetul necesar, poate fi o opțiune foarte bună. Protejează-ți datele personale însă, deoarece telefonul va stoca toate detaliile tale personale, toate pozele, toate conturile bancare, toate tranzacțiile, parole, emailuri etc. Mai toate aplicațiile mobile au o politică de confidențialitate în care ți se explică clar ce date se folosesc și în ce scop. Amintim de incidentul Cambridge Analytica în care compania de consultanță a folosit datele a peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ilegal, iar acum s-ar putea să se schimbe legea de protecție a datelor (GDPR). Din fericire, există mai multe variante de protejare a datelor personale în funcție de platforma pe care vrei să o utilizezi. De exemplu, dacă dorești să joci un joc online, PokerStars are un software extrem de bine actualizat, sigur și bine pus la punct care protejează fiecare cont de jucător. Pe lângă parola pe care trebuie să o aloci fiecărui cont, mai există și RSA Security Token. Ce este? Este o componentă hardware, emisă de companie, ca o măsură adițională de securitate pe lângă parola ta. Este mai exact un token care afișează un cod format din șase cifre, ce se schimbă o dată pe minut. Așa că, de fiecare dată când te autentifici, ți se va cere acest cod. Pentru acest serviciu, mai ai încă o parolă, RSA Security Passcode, ce trebuie să fie diferită față de parola aferentă contului tău – totul pentru extra securitate.

Foarte asemănător este și sistemul folosit de bănci atunci când folosești internet banking-ul și dorești să efectuezi plăți online, transferuri etc. De exemplu, BCR oferă, la deschiderea unui cont, un dispozitiv token ce devine semnătura ta digitală ori de câte ori dorești să faci plăți online. Token-ul generează un cod ce ți se va cere în timpul tranzacției. Dacă nu ai acest token, poți efectua tranzacția și fără, cu ajutorul telefonului mobil. Pe lângă aplicația Touch24 BCR, unde îți poți urmări conturile bancare, trebuie să ai și aplicația “eToken”, care funcționează pe principiul dispozitivului. După ce introduci parola, aplicația va genera un cod, valabil doar 30 de secunde.

Iată deci cât de important este telefonul pe care ți-l alegi, cu atât mai mult cu cât chiar trebuie să și lucrezi de pe telefon (știm cu toții că uneori ne înlocuiește laptopul de la muncă). Bineînțeles, majoritatea lucrurilor pot fi făcute și cu un iPhone 8 sau 8 Plus, tehnic vorbind sunt foarte asemănătoare. iPhone X însă aduce într-adevăr o calitate mult mai bună a imaginilor și a redării lor datorită ecranului mai lat.

Pe lângă problemele cu recunoaștere facială, posesorii de iPhone X mai aduc în vedere și probleme legate de răspunderea la apeluri. Se pare că telefonul nu te lasă să răspunzi în timp util, iar rapoartele ce vin în număr din ce în ce mai mare au ajuns subiect de discuție și în presa internațională. Care ar fi problema de fapt? Se pare că atunci cineva te sună, telefonul nu se aprinde așa cum ar fi normal, iar ecranul rămâne negru. Problema este că tu poți auzi cum sună telefonul, dar din păcate cel mai scump terminal creat de Apple nu te lasă să răspunzi la propriul tău telefon și la propriile tale apeluri. Astfel, lista ta de apeluri ratate devine din ce în ce mai stufoasă. Ecranul negru ar persista timp de șapte-opt secunde, așa că persoana de la celălalt capăt al firului ar putea închide repede, dacă nu este foarte răbdătoare. Deși mai mulți utilizatori s-au plâns de acest lucru pe forumurile online, Apple nu a făcut nicio declarație în acest sens. Se pare că problema ar putea fi rezolvată dacă selectezi opțiunea “Resetare” din “Setări”, doar că riști să pierzi toate parolele memorate în telefon. O altă problemă raportată de utilizatorii iPhone X, la scurt timp după ce a fost lansat, a fost apariția unei linii verzi în partea dreaptă sau în partea stângă a ecranului. Apple a declarat la

momentul respectiv că va studia problema. Mai mult, și o defecțiune a hardware-ului a fost semnalată de proprietarii telefonului: blocarea ecranului tactil la temperaturi aproape de 0 grade. Se pare că înghețul afectează buna funcționare a terminalului. Dar, bineînțeles, acestea au fost nereguli apărute imediat după ce a fost lansat. Este posibil ca Apple să fi rezolvat unele dintre ele. Deși este cel mai scump telefon creat vreodată de companie, a ajuns să aibă cam cele mai multe probleme de la lansare. Folosești iPhone X? Ești mulțumit de el sau nu?

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe , Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Dell Latitude 7420 sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S22 Ultra.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare CAPTCHA *