8.4 C
New York
Sunday, March 16, 2025

Buy now

spot_img

HTC Evo 3D sau lumea in trei dimensiuni

Tehnologia 3D e din ce in ce mai prezenta in viata noastra. Vrajiti de taramul imaginilor tridimensionale producatorii de televizoare si camera foto si video digitale 3D lanseaza model dupa model pentru un public tot mai avid de o astfel de experienta.

Nici producatorii de smartphone-uri nu s-au lasat mai prejos si au tinut sa se inscrie si ei in acest trend oferind o noua dimensiune multimedia pe terminalele lor. Primi care au spart gheata au fost cei de la LG cu modelul Optimus 3D. Nu a trecut mult si HTC a venit cu replica HTC EVO 3D! El este protagonistul acestei recenzii si va invitam in cele ce urmeaza sa-i descoperim impreuna plusurile si minusurile. Nu va va fi o expunere tehnica, ci una ce reda experienta utilizatorului. Sa facem prezentarile :

HTC EVO 3D:
Sistem de operare: Android 2.3.4 Gingerbread
Procesor: 1.2 GHz Dual Core, Adreno 220 GPU
Ecran: 3D LSD, 4.3 Inch, 540 x 960, Gorilla Glass
Memorie: 1GB RAM
Stocare: 1GB ROM, slot microSD, card microSD inclus de 8GB, maxim 32GB
3G: HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
Foto: 5 MP, autofocus, dual-LED flash ( 2 MP in modul 3D)
Video: 720p@30fps
Camera frontala : 1.3 MP
Baterie: Li-Ion 1730 mAh
Greutate: 170 grame

HTC EVO 3D te impresioneaza din prima clipa de cand il ti in mana. Iti transmite personalitate, putere, impozanta, iar lucrul acesta chiar prin dimensiunile sale. E un terminal destul de gros, 12,1 mm, masoara 125×65 mm si catareste 170g. Cineva ar putea spune : „E o adevarata caramida, iti rupe mana !”. As vrea sa va linistesc ! 🙂 Tocmai greutaea lui il face sa-l simti bine in mana, iar restul e o chestiune de obisnuinta. Folosesc de aproape un an un Desire HD ce cantareste 163 g si nu am nicio problema cu greutatea sau dimensiunile sale. Mai jos puteti vedea o comparatie din punct de vedere a dimensiunilor intre Evo 3D, Desire HD si Galaxy S2

    

    

Cum spuneam, HTC EVO 3D are o constitutie solida ce imbina intr-un mod interesant sticla, metalul si plasticul. Partea din fata e dominata de un ecran SLCD cu o diagonala de 4,3” protejat de Gorilla Glass si bine asezat intr-o rama metalica. Chiar deasupra ecranului se gaseste difuzorul pentru convorbiri, senzorul de lumina si proximitate, iar in dreapta difuzorului camera foto frontala de 1.3 MP. In partea de jos a ecranului se gasesc cele 4 butoane capacitive cu care ne-a obisnuit HTC: Acasa, Meniu, Inapoi si Cautare.

HTC are o placere, parca sadica, sa schimbe la fiecare model pozitia conectorilor si a butoanelor hardware. Examinand marginile acetui smartphone descoperim in partea de sus butonul Pornire/Oprire, conectorul pentru casti cu mufa jack 3,5 mm si o mica fanta ce semnalizeaza prezenta unui al doilea microfon folosit pentru inregistrarea stereo. Coboram pe marginea din stanga unde gasim conectorul microUSB. In partea de jos se afla pozitionat alt microfon si o fanta pentru deschiderea carcasei din spate.

    

Am lasat intentionat mai la urma partea dreapta a telefonului. Aici pe langa butonul de volum gasim doua butoane speciale ce comunica foarte bine profilul acestui telefon: terminal destinat pentru foto si video.

Daca butoanele Pornire/Oprire si Volum sunt construite din plastic negru, cele doua butoane dedicate zonei foto/video sunt metalice, de culoare argintie. Culoarea, ce contrasteaza cu restul, amplasarea, designul acestor butoane iti comunica intr-un fel ca vei avea parte de o experienta deosebita. Unul dintre butoane, contruit cilindric, este declansatarul foto/video, iar cel de al doilea e responsabil cu comutarea din modul 2D in 3D si invers. O sa revenim putin mai incolo asupra utilitatii acestor butoane.

Acum ca mi-a trecut emotia atingerii acestor butoane sa trecem mai departe la carcasa din spate, facuta dintr-o singura bucata. Pentru partea din spate HTC a ales ca materiale de fabricatie un plastic cauciucat ( probabil sa nu-i mai creasca greutatea 🙂 ) cu striatii ce-i asigura aderenta. Logo-ul HTC e inscriptionat simplu si elegant pe carcasa din spate, iar spre dreapta cele doua camere foto. Nu stiu daca sa spun ca cele 2 camere domina carcasa din spate sau il domina pe cel ce le priveste. Marcate intr-un frumos contur rosu, cu o margine de aluminiu, incadrand la mijloc dual flash ledul, cele 2 orificii ce ascund un senzor de 5 mpx fiecare, te privesc hinoptizant. Incerci sa intorci telefonul pe toate partile dar te intorci iarasi sa privesti „ochii” de pe spatele carcasei. Trebuie sa incerci experienta asta 🙂

Sub acesta frumoasa si interesanta combinatie de aliaj si plastic se ascund specificatii de top:

Procesor Dual Core la 1,2 Ghz Adreno 220 GPU, 1 GB memorie de stocare (aici trebuie sa recunoastem ca sunt cam zgarciti cu memoria, au inceput sa fie sensibili la critici, iar la modelele mai noi din 2011 s-au adaptat la cerinte.), 1 GB RAM si bineinteles, HSDPA, 14.4 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA si Wi-Fi hotspot. Chiar daca, fata de concurenta, dezamageste cu cei doar 1 GB memorie de stocare, Evo 3D suplineste acest mic neajuns cu un slot microSD ce suporta card pana la 32Gb, iar in pachet vei gasi un card de 8 GB.

Ecranul este SLCD 3D, are posibilitatea de a redare a conţinutului 3D stereoscopic fara sa ai ochelari speciali. Cu o diagonala de 4,3 inchi, la rezolutie qHD, 540 x 960, display-ul lui Evo 3 D ofera o densitate a pixelilor de 225 pe inchi.

Bateria a crescut ca si capacitate fata de celelelalte modele : 1730 mAh, dar amperajul mai mare nu se traduce printr-o autonomie mai buna: dupa 6-7 ore de utilizare obisnuita telefonul se inchide, iar daca il folosesti pt fotografii si filmare, acumulutorul se dreneaza in 3-4 ore.

Din punct de vedere software HTC EVO 3D ruleaza Android Gingerbread 2.3.4 si o face excelent. Defilarea prin meniuri e lina, fara intarzieri. Intreaga intrefata poarta amprenta Sense 3.0 oferindu-ti multiple posibilitatti de personalizare. Unii au obiectii vis-a vis deinterfata Sense, spunand ca incetinesc device-ul, deoarece consuma multe resurse. Dar asta e doar o treaba pentru cei pasionati de scorurile de benchmark. In utilizarea obisnuita nu simte aceasta “incetinire”, nu conteaza, de aceea nici nu am inclus vreun test benchmark. Experienta Sense 3 e una complexa, frumoasa si da dependenta. Ea aduce plusul de customizare si integrare a twitter, facebook, conturi de e-mail intr-un singur client, pe care Android 2.3 nu o face asa de frumos.

     

 

    

Ai sapte pagini personalizabile cu widgets-uri frumoase. Le poti rula in orice directie fara sa fi nevoit sa te intorc la pagina principala, iar daca derulezi mai rapid aceste pagini, ele vor incepe sa se invarta sub forma unui carusel 3D. Daca vrei sa vezi pe viu efectul urmareste clipul de mai jos:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=N7XQ7b98UZY

Experienta e intregita de personalizarea afisajului cu scene fatete, fundaluri si ecrane de blocare, care la randul lor pot fi modificate

    

Cea ce m-a surprins placut la HTC EVO 3D este raspunsul foarte rapid la comenzi. Parca nici nu atingi ecranul si fara intarziere telefonul executa comanda. Asta face ca si browsingul sa fie o experienta placuta. Paginile se incarca rapid, defilarea e lina, iar atunci cand faci zoom intr-o pagina de net, nu faci decat sa pui in valoare rezolutia qHD a terminalului, deaorece nivelul detaliilor e mai mare, iar  pixelarea nu este atat de evidenta ca in cazul ecranelor cu rezolutia de 480 x 800.

Rezolutia lui HTC EVO 3D, ca si a lui HTC Sensation, 540 x 960, a fost considerate un handicap de unii, deaorece, cu cateva luni in urma, erau putine aplicatii si jocuri care sa suporte rezolutia qHD. Intre timp lucrurile s-au mai rezolvat. Mai mult decat atat, e disponibila o actualizare de software, care, pe langa faptul ca rezolva problemele de vulnerabilitate ale aplicatiei htc.loggers, aduce 2 noi jocuri 3D petru cei pasionati de domeniu: Spider-Man 3D și NFS Shift. Atentie insa, la cat timp o sa stati pe aceste jocuri, durearea de la ochi o sa va spuna cand e prea mult :). Daca iti place asa mult gaming-ul si ti sa atingi toate nivelele atunci poti seta jocurile in 2D pentru un confort sporit la vedere si fara dureri de ochi si de cap 🙂

Pentru ca tot am vorbit de ecranul acestui smartphone, haideti sa vedem acum daca daca se ridica la valoare numelui sau „ 3D”? Reuseste surprinda printr-o experienta multimedia deosebita? Chiar poate captura si reda continut 3D?

Inainte sa va expun cateva mostre va reamintesc faptul ca cei 5MP ale camerelor foto sunt valabili doar pentru captura 2D, iar pentru fotografiile in modul 3 D rezolutia se reduce la 2MP. Filmarea se face in ambele cazuri la 720p cu 30fps. As putea putea spune ca e un  minus fata de concurentul direct Lg Optimus 3D, care e mai consecvent si pastreaza rezolutia de 5 mp in ambele moduri foto, iar filmare o face la 1080p.

In ceea ce priveste redarea unei capturi 3D telefonul se descurca chiar bine. Puteti urmari de pe smartphone cateva clipuri 3D de pe youtube. Nu va asteptati la aceeasi calitate ca pe un televizor 3D, insa ecranul auto-stereoscopic a lui Evo reda destul de fidel continutul 3D. Mi-a placut foarte mult cand am urmarit acest clip de pe telefon Sun 3D.

In cazul filmarii video formatul este MPEG-4, insa poate fi vizionat 3D doar de pe telefon, iar efectul e destul de reusit. As spune ca implementare 3D pe partea de video e mult mai buna decat cea foto la acest device. Efectul de profunzime e clar, frumos, iar asta face filmarea mai interesanta.

Pe calculator captura video e redata sub forma a doua clipuri identice deoarece se foloseste pentru filmare ambele camere, iar daca nu ai vreun sistem care sa recompuna imaginea rezultatul va fi asemanator cu acesta:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=q6CEtuG911U

Daca doresti sa vizionezi mai tarziu clipurile facute cu telefonul pe un calculator sau laptop iti recomandam sa filmezi 2D. In cazul in care vreti sa vedeti cum se vede pe un ecran mai mare filmuletele facute, va recomandam urmatoarea metoda simpla: incarcati filmuletul 3D pe You Tube si cumparati, sau faceti rost de acei ochelari cu o lentila rosie si una albastra. In continuare puteti urmari cateva mostre de filmare 3D. Din pacate nu am prins o zi cu prea multa lumina. Pentru o mai buna calitate la vizionare clipurilor, setati rezolutia la 720p, si asigurati-va modul 3D e activ, adica notificarea din bara de jos a videoclipului trebuie sa aiba culoarea rosie (vezi foto):

httpvh://www.youtube.com/watch?v=0rCETAfIcn0

httpvh://www.youtube.com/watch?v=DH8R5Zlc9uI

httpvh://www.youtube.com/watch?v=JNzdZ_zfOWQ

httpvh://www.youtube.com/watch?v=1soyDd31idQ

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ovJOrr6fhz8

httpvh://www.youtube.com/watch?v=zIYNHoiCEZM

Captura video 3D se poate face doar in modul vedere (landscape), ceea ce nu e neparat un neajus, iar daca bateria ti-a scazut sub 15% singurul mod in care mai poti filma 3D este sa-ti incarci telefonul 🙂

Lucrurile sunt putin diferite atunci cand e vorba de captura foto 3D de pe Evo. E ceva nou, iti starneste emotia, dar iti si pune rabdarea la incercare, deoarece o sa ai nevoie de timp sa te acomodezi cu fotografierea in modul 3D si sa inveti sa dai efectul scontat fotografiilor tale.

Mi-a placut foarte mult comutatorul 2D/3D. Poti fotografia acelasi subiect, panorama in ambele moduri fara sa iesi din camera, doar faci switch-ul. Inteligent si frumos facut. Dupa ce ai comutat in modul 3D se remarca un anumit camp de profunzime, dar asta numai daca privesti perpendicular si tinind telefonul la 20-30 cm de ochi. Cu cat schimbi unghiul, imaginile 3D stereoscopice devin suprapuse, neclare. Necesita de un pic de exercitiu ca sa reusesti sa faci o fotografie cu efect 3D. Am facut zeci de fotografii in tot felul de conditii de luminozitate si nu mi-a iesit efectul tot timpul. Idea e ca trebuie sa ti aparatul cat mai stabil si sa ai nevoie de o sursa buna de lumina. Un lucru e sigur: o sa-ti oboseasca ochii repede straduindu-te sa redai fotografiilor tale a treia dimensiune :).

Imaginile capturate sunt salvate intr-un format mai special cu extensia .mpo. Pot fi vizualizate doar de pe ecranul telefonului. Daca doresti sa le vezi si pe PC poti folosi acest program (sau altele asemanatoare). Cu el poti si converti fisierele in format „jpeg”

Cateva fotografii extrase din formatul .mpo:

    

  

Calitatea fotografiilor e un punct in minus pentru HTC Evo 3D. Culorile sunt sterse, iar nivelul detaliilor scazut.

Chiar daca fotografiile 2D cresc ca rezolutie, nu o fac si calitativ, mai degraba nivelul e unul mediu. In mai multe cazuri focalizarea se face defectuoas, iar efectul de “ceata” apare frecvent, in special daca ai parte de o zi insorita. Din punctul meu de vedere modul in care a ales HTC sa acopere cele doua camera foto cu o sticla comuna e solutie nefericita. Acesta afecteaza expunerea prin reflexele de lumina cele creeaza, apoi e imposibil ca la o utilizare zilnica sa nu zgarii sticla sau sa nu lasi amprente pe ea.

Atat in 3D si 2D cele mai reusite fotografii ies cu lumina artificiala puternica sau lumina naturala, dar fara soare.

Cateva fotografii 2D :

    

    

Concluzia foto/video:

Prin numele si constructia sa, Evo 3D, a creat asteptari mari pe acest segment. Declansatorul foto/video dedicat, facut din aluminiu si nu plastic, argintiu in loc de negru, cele doua camere, frumos semnalizate prin conturul din aluminiu rosu, au inculcat in mintea noastra  asteptarea unei experiente deosebite. Nu as putea spune ca nu mi-a placut sau ca sunt dezamagit, dar ma asteptam la un pic mai mult. Ma asteptam obtinere mai facila a efectului 3D in fotografii, la o rezolutie mai buna, si la o calitate superioara din punct de vedere a contrastului, detaliilor si expunerii. In schimb, ma declar multumit de calitatea capturii video si de posibilitatea de a vedea clipurile in format 3D dupa ce le incarci pe You Tube, fie cu ochelari stereoscopici Red/Cyan, fie pe un monitor 3D. Din acest punct de vedere Evo 3D lasa un gust dulce-amarui. 3D-ul fara ochelari ar fi trebuit sa te dea pe spate, sa fie uimitor, in schimb staluceste numai pe alocuri si si da impresia de experienta incompleta.

Pe partea audio smartphone-ul se descurca bine. Nu am avut posibilitatea sa testez castile ( am inteles ca au au butoane de back, foward si buton pentru raspuns) dar Evo 3D surprinde pozitiv cu un difuzor puternic de calitate, amplasat chiar sub camerele foto

Poti reda fisierele audio/video cu player-ul preinstalat prin care poti imprima muzici sau filmului tau efecte sonore gen Dolby Mobile sau SRS.

Daca vrei sa vizionezi filme, care includ si subtitrare, va recomand cu placere VPlayer sau MX Video Player. Cel de al doilea e gratuit, il gasiti in Market si se descurca excelent cu orice fim sau rezolutie ( nu am incercat la 1080p).

In concluzieHTC Evo 3D e un terminal de top, cu un hardware excelent, completat de o interfata Sense 3.0 ce te vrajeste prin grafica si utilitatea ei. Se misca foarte bine, raspunde la comenzi aproape instantaneu, iar browsingul e o placere. Nu o sa intampinati probleme de conectivitate via wi-fi, iar ca si semnal, apeluri de voce, se comporta exemplar. Pe partea de fotografie putem spune ca e un telefon mediu ca performante, iar experienta 3D e interesanta, chiar distractiva, dar implementarea pare incompleta si defectuoasa. Captura video indulceste elementul 3D si face ca acest device sa merite ca achizitie.

Asadar, daca doresti sa faci upgrade la un smartphone performant, care in curand va primi ultima versiune de Android, Ice Cream Sandwich, iar din cand in cand vrei sa surprinzi evenimentele din viata ta in format tridimensional, HTC Evo 3D ar putea fi exct ce-ti trebuie !

Avantajele lui HTC EVO 3D:

– Smartphone performant, processor dual core 1.2 Ghz, 1Gb ram
– Ecran mare 4.3 Inch, rezolutia 540 x 960, capabil sa redea continut stereoscopic
– Ruleaza Android 2.3.4, iar la inceputul lui 2012, HTC au promis Android 4 pt acest smartphone
– Interfata HTC Sense 3.0
– Complet din punct de vedere al aplicatiilor cu care este  livrat

 Dezvantajele lui HTC EVO 3D:
– Autonomie acumulatorului slaba
– Calitate foto medie

Il gasiti la preturi variate in magazinele on-line. Iata doua dintre ele:
eMag:  2.399 Lei cu TVA, in data de 23.11.2011
evoMAG: 2.082 Lei cu TVA, in data de 23.11.2011

 

Teodor Groza
Teodor Grozahttps://www.devicer.ro/author/doru/
Imi place sa stiu, asa ca urmaresc tot ce e nou in IT&C. Imi plac lucrurile cu personalitate, prin urmare sunt fan Android si in particular HTC. Imi plac lucruri complicate doar atunci cand devin simple, de accea scriu despre ele.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare CAPTCHA *

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles