Cat de buna e camera foto de pe Samsung Galaxy S6 Edge+?
Asa cum va anuntasem si in unboxing-ul de zilele trecute, avem in teste de la Orange noul si superbul Samsung Galaxy S6 Edge+, in cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 13

Galaxy S6 Edge+ aduce in plus pe partea foto fata de fratii Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge doua functii in plus: salvarea fotografiilor in format RAW (fisiere DNG) si in modul Pro avem disponibila posibilitatea de a seta manual timpul de expunere. Eu personal sper ca Samsung sa faca pasul firesc si logic si sa porteze aceste doua facilitati si catre Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge, care, din punct de vedere hardware nu este limitat pentru a le putea pune in practica.

Modul foto Auto isi face treaba bine in cele mai multe cazuri. Rezultatele vor fi excelente pentru cei mai multi dintre utilizatori, dar daca intelegi setarile manuale din modul Pro si le folosesti corect, ai posibilitatea sa obtii rezultate mult peste orice fotografii facute cu un alt smartphone disponibil in acest moment.

Ca sa nu o mai lungim, va pun mai jos la dispozitie un calup de fotografii facute fie in miezul zilei pe un soare puternic, fie la apus cand lumina era deja destul de limitata.

Iata cateva fotografii facute in miezul zilei cand lumina soarelui “ardea” totul in jur:

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 1  Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 2  Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 3
Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 6  Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 7

Balansul de alb este destul de reusit, nu sunt aberatii cromatice, claritatea este foarte buna si nivelul de zgomot este ca si inexistent.

Mai jos aveti o fotografie facuta de la aproximativ 5cm de o floare. Prima fotografie este intregul cadru, iar a doua este doar o parte din fotografie (crop 100%)  pentru a vedea nivelul de detalii oferite de Galaxy S6 Edge+:

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 4  Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 5_crop

Iata si o panorama in care puteti vedea Dunarea de pe malul inalt din Galati:

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 9 panorama

Panorama este corect imbinata, nu se vad locurile in care smartphone-ul imbina imaginea. Avand in vedere faptul ca fotografia acopera un unghi de ~180 de grade cerul este diferit iluminat pentru ca in partea dreapta lumina soarelui este mult mai puternica, venind direct spre senzor. In acest caz este de laudat faptul ca diferenta de lumina se vede doar pe zona cerului in partea de sus; de la nivelul apei si in partea de jos nu se vede aproape deloc diferenta de iluminare fata de restul panoramei. Urmariti vegetatia de la stanga la dreapta panoramei.

Iata si un cadru in care am incercat sa pun in evidenta puterea formatului RAW (fisier DNG) fata de formatul uzual JPG. Prima imagine este cea salvata de Galaxy S6 Edge+ in format JPG in modul Pro cu setarile manuale alese de mine. A doua este salvata in formatul RAW (fisier DNG) si editata apoi pentru a obtine un cadru mai placut ochiului. Atentie, ambele imagini provin de la o singura fotografie salvata in doua tipuri de fisiere in acelasi timp: JPG si DNG.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 7_pro_mode_raw

Si varianta prelucrata:

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 8_pro_mode_raw_edit

Asadar, salvarea fotografiilor in format RAW (fisier DNG) ofera o posibilitatea foarte mare de imbunatatire a imaginii. Ce am observat in mod special este faptul ca fisierele RAW sunt mult mai soft fata de cele JPG, dar avand in vedere ca la fisierele RAW se poate modifica destul de bine claritatea, din editare am reusit sa obtin acelasi nivel de claritate pe care Galaxy S6 Edge+ reuseste cu brio sa-l impuna in fisierele JPG.

Acum va oferim si cateva fotografii facute la apus:

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 10  Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 11  Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 12

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 13

Samsung Galaxy S6 Edge Plus devicer.ro Sample - 14

In acest caz pot sa laud din nou balansul de alb care este destul de bine reglat in mod automat! La aceste fotografii in care lumina este slaba stabilizatorul optic isi face treaba foarte bine si ajuta senzorul sa primeasca mai multa lumina printr-un timp mai mare de expunere. Fotografiile sunt facute din mana iar timpul de expunere a ajuns la 1/14s cu sensibilitatea ISO 200.

Vom reveni in zilele urmatoare cu un alt calup de fotografii facute noaptea cu modul Pro, in care vom folosi timpi de expunere mari si foarte mari. Suntem curiosi si noi care vor fi rezultatele.

Voua cum vi se par aceste fotografii?

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe , Microsoft Surface PRO 4, Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Dell Latitude 7420 sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S22 Ultra.

[fbcomments]

Comentarii

 • trefla - Comentariul nr. 1

  01/04/2016 la 08:43

  Am bifat optiunea de Raw, dar problema e ca nu gasesc fisierul Raw. Nu ar trebui sa gasesc doua fotografii in galerie, una in format jpg si una in Raw?
  Multumesc!

  • Daniel Chetroni - Comentariul nr. 1

   01/04/2016 la 09:02

   Aplicatia “Galerie” nu stie sa iti arate RAW-urile (DNG mai exact).
   Intri in Snapseed si deschizi de acolo (tot o fotografie o sa gasesti), dar Snapseed-ul vede direct fisierul RAW si iti porneste direct in modul developare, dupa care intra in modul normal ca si pentru JPG-uri.
   Ia vezi, iti merge?

 • trefla - Comentariul nr. 1

  31/03/2016 la 23:47

  Acuma merge, ,multumesc!

 • trefla - Comentariul nr. 1

  31/03/2016 la 22:54

  Salut
  Am un samsung s7 nu ma lasa sa activez optiunea de a fotografia in Raw, imi zice ca trebuie sa am instalata o aplicatie, am deja Snapseed dar tot nu reusesc. Tu cum ai facut?
  Multumesc!

  • Daniel Chetroni - Comentariul nr. 1

   31/03/2016 la 22:59

   Salut,
   Ca sa salvezi in format RAW trebuie sa fii in modul PRO, nu merge pe Auto sau alte moduri. Activezi modul Pro, apoi intri in setari si bifezi salvarea in RAW.
   Am acum si eu S7 si merge la fel, asa cum facusem si pe S6 Edge+
   E ok acum si la tine?

 • Mircea B - Comentariul nr. 1

  09/09/2015 la 19:19

  Sunt de departe mai bine decât cele pe care le face un iPhone

 • Iulian Dinescu - Comentariul nr. 1

  08/09/2015 la 16:49

  interesante fotografii, sigur nu sunt prelucrate?

 • andrei - Comentariul nr. 1

  08/09/2015 la 14:48

  ba esti nebun
  cele facute seara arata excelent

Trackback-uri

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Verificare CAPTCHA *

Read previous post:
Trebuie sa schimbi anvelopele? Achizitioneaza anvelope allseason de pe Velopa.ro

Anvelopele allseason sunt ideale pentru persoanele care isi doresc sa plece la drum fara probleme, indiferent de anotimp. Acestea sunt...

Close