Escrocheriile cu iz de scandal in familie iau cu asalt platforma Facebook. Nu va lasati inselati de postarile tentante
Bitdefender, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, îi avertizează pe utilizatori cu privire la cele mai recente înşelătorii de pe Facebook care promovează presupuse clipuri video despre fapte brutale sau scandaloase în care sunt implicaţi membrii aceleiaşi familii.

Accesarea oricărui link către un astfel de material controversat va provoca afişarea automată pe peretele victimei a mai multor mesaje de promovare a clipului (care, de fapt, nu există). Într-o primă fază, miza o reprezintă răspândirea rapidă a hyperlink-ului printre prietenii victimei, aceştia devenind la rândul lor promotori involuntari ai fraudei. Pe termen lung, escrocii urmăresc atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori care să se „aboneze” la pagina pe care este publicat aşa-zisul clip. Ulterior, pagina poate fi folosită pentru răspândirea de malware sau pentru furtul de date personale (phishing).

Ingineria socială este cheia succesului acestor escrocherii. Cele mai reuşite <momeli> sunt cele care provoacă emoţii puternice. Astfel, un mesaj ce promite să ofere detalii despre o crimă atroce sau o faptă abominabilă are toate şansele să atragă atenţia. Impactul mesajelor şi al presupuselor fotografii sau clipuri pe această temă este cu atât mai mare cu cât incidentele prezentate se petrec, apparent, în familie”, este de părere Cătălin Coşoi, Head of Online Threats Lab al Bitdefender.

Iată cîteva dintre momelile „de familie” care asigură răspândirea celor mai recente înşelătorii de pe Facebook:

Un nebun îşi violează şi UCIDE sora mai mică

„Uite ce i-a făcut tipul ăsta fostei lui prietene – Fata n-a mai putut să mergă câteva zile de durere. Brutal!”

„Exclusiv! O americancă îşi omoară bebeluşul ca să poată juca FarmVille!”

„Tipa uită deschis video chat-ul şi prietenul ei o vede când îl înşală cu un altul”

Bitdefender safego, aplicaţia gratuită pentru securizarea activităţii pe Facebook, îi protejează pe utilizatori de mesajele nesolicitate, escrocherii, precum şi de alte ameninţări din reţeaua de socializare. Pentru detalii şi instalare, accesaţi pagina de Facebook a Bitdefender safego.

Cea mai bună metodă de apărare rămâne precauţia. Cei care folosesc Facebook ar trebui să se ferească de ştiri de genul celor prezentate la jurnalele de la ora 5, deoarece este foarte probabil ca respectivele mesaje să conţină linkuri periculoase”, declară Cătălin Coşoi.

Despre autor

Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou si important in domeniul IT&C, domeniu in care lucrez cu drag din anul 2001. Sunt fan Android, Samsung, si muzica rock. Scriu de pe un custom desktop PC si raspund la comentarii de pe Nexus 7, Nexus 7 2013, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Microsoft Surface 2 PRO, Microsoft Surface 4 PRO sau Galaxy S1, Galaxy S III, Nexus 4, Galaxy S4, Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9+.

Comentarii Facebook

comentarii

Comentarii

 • maranello69 - Comentariul nr. 4

  10/08/2011 la 10:03

  sunt user activ de facebook, dar in ultimul timp au apărut mult prea multe discuții care ne atrag atenția asupra siguranței datelor noastre, chiar daca avem profilul ascuns, suntem la mila lor…

  Acum depinde de fiecare, ce date pun la dispoziție, eu am ales un apelativ, o adresa de mail dedicata fb, o singura poza discreta la profil. Nu am de gând sa-mi pun poze cu familia in concediu sau sa le dau toate detaliile din viața mea.

  Chiar daca sunt deplin conștient că presupusul atac al celor de la Anonymous se va încheia în câteva secunde, fără să afecteze cu nimic utilizarea site-ului, totuși sper in secret sa le reușească, cel puțin să le dovedească ca nu sunt invincibili 😉

 • Mihai - Comentariul nr. 3

  10/08/2011 la 09:51

  Fiti seriosi cu 5 septembrie. In cel mai bun caz pentru ei, Anonymous vor reusi sa opreasca site-ul pentru ceva timp. Oricat de mult ar vrea ei, ei nu pot distruge un site pentru ca pana si ei au un cod.

 • maranello69 - Comentariul nr. 1

  10/08/2011 la 09:22

  Sau mai bine nu m-ai folosim deloc acest site, sa speram ca o sa le reușească celor de la “Anonymous” atacul contra facebook programat pentru 5 septembrie.

  • Daniel - Comentariul nr. 2

   10/08/2011 la 09:36

   @maranello69:
   Nu zice nimeni sa nu folositi Facebook, ci doar sa fiti atenti la ce faceti acolo, ca sa nu va fie infectat calculatorul si furate datele personale.

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Read previous post:
3 recomandari pentru o prezenta online buna

Te-ai hotarat sa ai o prezenta de succes in mediul online si nu iti este foarte clar ce inseamna asta?...

Close